Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
In een wereld die steeds meer geconfronteerd wordt met de ernstige gevolgen van klimaatverandering, is klimaatrechtvaardigheid relevanter dan ooit tevoren. Wat betekent dit voor onze rechten? Hoe ziet onze wereld eruit als de natuur eigen rechten krijgt? En hoe moet het rechtenonderwijs hierop inspelen? Je hoort het in onze podcastserie!

Klimaatrechtvaardigheid verwijst naar het streven naar gelijke toegang tot en de voordelen van een gezonde leefomgeving. Ongeacht ras, economische status of geografische locatie. De aanleiding voor klimaatrechtvaardigheid is duidelijk: de klimaatcrisis treft de meest kwetsbare groepen het hardst, terwijl zij vaak het minst hebben bijgedragen aan oorzaken van deze crisis. Dit gebrek aan rechtvaardigheid vormt de kern van het probleem dat moet worden aangepakt. Het gaat dus niet langer alleen om het beperken van de uitstoot van broeikasgassen, maar ook om het herstellen van de schade die al is aangericht. Opdat toekomstige acties eerlijk en rechtvaardig zijn. Daarom werken wij als Amsterdam Law Hub samen met de faculteit en externe partners aan projecten om hier verandering in te brengen. Meer hierover lees je op onze themapagina

Om dit onderwerp vanuit meerdere perspectieven te benaderen, gingen we hierover in gesprek met Hannah Prins (rechtenstudent en jurist bij Extinction Rebellion), Raki Ap (Revolutionair & Nieuw Guinea deskundige, Groenlinks) en Jan van de Venis (Ombudsman voor Toekomstige Generaties en eigenaar JustLaw). Ook spraken we met onze universitair hoofddocent Sustainability én lid van het UvA Sustainability PlatformMargaretha Wewerinke-Singh. Zij heeft binnen de UvA een belangrijke taak, namelijk: de implementatie van duurzaamheid in het rechtenonderwijs van onze faculteit.

De rol van universiteiten in de klimaatcrisis

Stel je voor: je studeert rechten en besluit op een dag je juridische kennis in te zetten om de planeet te redden. Hannah Prins is zo'n student, schuift inmiddels regelmatig aan bij bekende tafels als Buitenhof en Khalid & Sophie én vervult een belangrijke positie bij klimaatgroep Extinction Rebellion. Haar toewijding aan deze zaak blijft voortduren, en ze werpt een kritische blik op de rol van universiteiten in de klimaatcrisis. Hoe kan onderwijs en onderzoek worden ingezet om de klimaatcrisis aan te pakken? En op welke manier kunnen academici en activisten samenwerken? Beluister het in aflevering 1!

Strijd voor Mensenrechten in West-Papua

In de tweede aflevering spraken we met Raki Ap, een krachtige persoonlijkheid met een bijzondere achtergrond. Raki is geboren in een vluchtelingenkamp in West-Papua en is de zoon van een vrijheidsstrijder die zijn idealen met zijn leven heeft moeten bekopen. Op jonge leeftijd verhuisde Raki met zijn moeder naar Nederland, maar zijn hart blijft onlosmakelijk verbonden met zijn familie en de bevolking van West-Papua. Gedreven door de missie van zijn vader, zet hij zich onvermoeibaar in voor hun rechten, die helaas worden geschonden door klimaatkeuzes van het Westen. Luister naar het indrukwekkende verhaal van Raki en ontdek hoe hij zich blijft inzetten voor een betere wereld. Laat je inspireren door zijn doorzettingsvermogen en passie om een verschil te maken. 

Rechten voor de natuur

Wij mensen claimen rechten over de natuur, maar wat gebeurt er als de natuur eigen rechten krijgt? En wat betekent dat voor onze rechten? In deze laatste aflevering spraken we met Jan van de Venis. Jan is advocaat en adviseert onder andere de politiek en VN op de gebieden mensenrechten en duurzame ontwikkeling. Ook is hij Ombudsman voor Toekomstige Generaties, om te zorgen voor een leefbare toekomst voor ons en onze kinderen. Zijn uitgebreide kennis en expertise maken hem een waardevolle bron van inzicht in deze, toch wel, complexe materie. Jan verklaart de noodzaak van internationale samenwerking om klimaatrechtvaardigheid te bevorderen en benadrukt de rol van juridische instrumenten in het creëren van een rechtvaardige en duurzame toekomst.