Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Wat houdt dit in?

De schade die onze opwarmende planeet aanricht, heeft onevenredig invloed op de lagere inkomens. Zo weerhoudt onze sociale en financiële ongelijkheid veel vakmensen ervan om de verplichte overstap van dieselauto's naar elektrische auto's te maken. Bewoners van sociale huurwoningen hebben recht op duurzame woningverbeteringen zoals dubbel glas, maar zijn zich daarentegen vaak niet bewust van dit recht - en hoe ze hiervan gebruik kunnen maken. Kortom: klimaatverandering resulteert op veel vlakken in een onrechtvaardige samenleving. Zowel nationaal als internationaal.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat de urgentie hiervan ook door onze universiteit en rechtenfaculteit erkend wordt. Daarom is er een strategisch onderzoeksthema opgezet, het UvA Sustainability Platform, en geïnvesteerd in interdisciplinaire teams om klimaatverandering aan te pakken. Wij werken rechtstreeks samen met deze teams. Dit houdt in dat we, in samenwerking met studenten, burgers en maatschappelijke partners, academische ideeën omzetten in effectieve oplossingen voor de maatschappij.

Daarnaast initiëren we binnen dit thema ook eigen projecten. Dit kan zijn op verzoek van partners als de Gemeente Amsterdam, die bij ons aankloppen met een probleem. Óf door problemen die wij, of onze collega's van de faculteit, signaleren. 

Hoe vertalen we dit door naar onze projecten?

Zoals in elk van onze projecten, richten we ons op de kloof tussen recht en rechtvaardigheid. Dit kunnen problemen zijn die Nederlandse burgers ondervinden, maar het kunnen ook universele, juridische onbstakels zijn - buiten onze eigen landsgrenzen. Lees hieronder een aantal voorbeelden op lokale- en wereldwijde schaal. 

Lokale projecten

  • Een samenwerking met rechtswinkels om bewoners van sociale huurwoningen te ondersteunen bij hun recht op duurzaamheidsverbeteringen.
  • Scholars United for a Sustainable Amsterdam: een samenwerking tussen de gemeente, onderzoekers en studenten om Amsterdam te verduurzamen.
  • Studenten begeleiden bij de ontwikkeling van diensten of toolkits ter ondersteuning van activisten en demonstranten.

Internationale projecten

  • Een samenwerking met onderzoeksproject N-EXTLAW door met bedrijven duurzame, economische modellen te testen en tools of diensten te ontwikkelen - om uiteindelijk barrières voor implementatie te verlagen.
  • Een impact-ontwikkelingspartnership met Re:Code om (op onderzoek gebaseerde) tools te ontwikkelen voor bedrijven, die bijdragen aan duurzaamheid.
  • Samenwerken met partners als WWF om bottom-up oplossingen te ontwikkelen voor lokale gemeenschappen die strijden tegen de exploitatie van hulpbronnen.

Partners

We werken op dit thema nauw samen met het Amsterdam Centre on the Legal Professions and Access to Justice (ACLPA), C-Lab, Gemeente Amsterdam, de Raad voor Rechtsbijstand, het Ministerie van Justitie en Veiligheid en Stichting Allemansrecht.