Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN
Master
Strafrecht (Publiekrecht)
Opslaan in favorieten

Law lab: Design of Justice; ontwerp de ruimte voor recht van de toekomst

In het interdisciplinaire vak ‘Design of Justice’ werken rechtenstudenten een half jaar lang samen met architectuurstudenten van de Academie van Bouwkunst aan ‘de ruimte voor recht van de toekomst’, met als doel op een nieuwe manier te leren kijken naar de functie en rol van het (straf)recht in de maatschappij.

Interior of the house of justice

Terugblik Design of Justice 2018

Het law lab ‘Design of Justice’ is een voorzetting van het vak van vorig jaar ‘ontwerp de zittingszaal van de toekomst’, waarin rechtenstudenten samen met Rietveldstudenten onderzochten hoe de strafzittingszaal eruit zou moeten zien om de bijeenkomsten harmonieuzer, effectiever en beter te maken. Want, waarom moeten rechters bijvoorbeeld altijd op een verhoging zitten? Waarom zorgt de huidige setting vaak voor polarisatie? Op basis van de behoeften van de rechtszoekenden, zoals de verdachte en het slachtoffer, constateerden de studenten vorig jaar dat waarden zoals veiligheid, vertrouwen, helderheid en flexibiliteit voor hen van belang zijn tijdens het proces. Vanuit deze waarden kwamen de studenten tot nieuwe ontwerpen voor de zittingszaal van de toekomst.

Bekijk de video over het law lab 'Design of Justice' van vorig jaar waarin werd nagedacht over de zittingszaal van de toekomst. 

Design of Justice 2019

Dit jaar breiden we in het law lab ‘Design of Justice: ontwerp de ruimte voor recht van de toekomst’ samen met architectuurstudenten van de Academie van Bouwkunst het onderzoek uit. We gaan vragen onderzoeken als: hoe ziet een betekenisvol gebouw eruit voor de rechtszoekenden die onder meer behoefte hebben aan hoop en vertrouwen? En hoe verhoudt zich dat tot het grotere waar het gebouw voor staat: de functie die het recht heeft als ordening van de maatschappij die gebaad is bij de uitstraling van gezag? Is er een balans mogelijk tussen die twee belangen in een ontwerp, en zo ja, hoe ziet dat eruit? Welke nieuwe symbolen van de macht zijn daarvoor nodig in de inrichting en architectuur?  

Aanmelden

Wil je bijdragen aan innovatieve ideeën over de toekomst van het (straf)recht? En, wil je leren om niet geijkte paden te verkennen en je verbeelding te gebruiken voor het duiden van inhoudelijke vraagstukken en voor het creatief vormgeven van opdrachten? Meld je dan aan vóór woensdag 18 december 2019 bij de vakcoördinator Maike Steen: M.Steen@uva.nl.

Voertaal Engels, toetsing kan in het Nederlands.