Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
De Sociaal Juridische Kaart van Amsterdam markeert een stap voorwaarts in het efficiënt aanpakken van juridische kwesties binnen de samenleving. Deze innovatieve benadering, gebaseerd op een diepgaand begrip van zowel sociale als juridische behoeften binnen de samenleving, heeft geleid tot een ‘levende’ kaart waar een uniek netwerk van (sociaal) rechtshulpverleners samenkomt. Twee jaar na de lancering maken we de balans op.

Het doel van de Sociaal Juridische Kaart? Het vereenvoudigen en versnellen van de toegang tot rechtshulp, zodat burgers eerder worden geholpen en complexe problemen worden voorkomen. Dankzij ons netwerk van sociaal raadslieden, juridische loketten, rechtswinkels en andere rechtshulpverleners, is het vinden van de juiste hulp nu een stuk eenvoudiger. De kaart is niet alleen een instrument om de toegang tot recht te verbeteren, maar draagt ook bij aan gemeenschapsgerichte oplossingen.

Van onderzoek tot uitvoering

In ons onderzoeksproject Het Probleem van de Volle Boodschappentas onderzochten we hoe de sociale rechtshulpverlening omgaat met de hoeveelheid aan juridische problemen waarmee mensen in Nederland worden geconfronteerd. Hier hebben we specifiek gekeken naar de rol van technologie en digitale tools in het faciliteren van oplossingen.

Op basis van dit onderzoek, volgde een prototypingfase en iteratieve ontwikkeling (waarbij de software stapsgewijs werd gebouwd en verbeterd door herhaalde cycli van ontwikkeling, testen en aanpassingen) - en de uiteindelijke testfase van het product. Het eindresultaat, ontwikkeld door Patroon, maakt gebruik van geavanceerde technologieën, zoals Natural Language Processing (NLP), om de context van juridische dossiers te identificeren en de relevantie ervan te beoordelen. Voortdurende gebruikersfeedback stuurt het ontwikkelingsproces aan, waardoor de oplossing volledig aansluit op de behoeften van gebruikers en rechtshulpverleners.

De kaart in de praktijk

De Sociaal Juridische Kaart brengt relevante rechtshulpverleners in Amsterdam in één oogopslag samen, waardoor ze kwetsbare burgers effectief kunnen bijstaan bij juridische problemen. Dit betekent dat er, indien nodig, eenvoudiger wordt doorverwezen, maar dat burgers ook direct zelf zien waar ze in hun wijk terechtkunnen voor hulp. Met meer dan 16,3K views en 113 aangesloten juridische partners, draagt dit initiatief bij aan de verbetering van rechtshulp.

De Sociaal Juridische Kaart is ontwikkeld in samenwerking met Patroon en dankzij subsidie van de Raad voor Rechtsbijstand.

Contact

Meer weten over de kaart? Neem contact met ons op!
Werkzaam bij een rechtshulporganisatie die zich wil aansluiten?