Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Na Amsterdam West, zijn nu ook Noord en Zuidoost aan de beurt!
Fotografie: Merel Daantje Klaassen
Fotografie: Merel Daantje Klaassen

Het is inmiddels alweer 1,5 jaar geleden dat de allereerste vrouwenrechtswinkel van Amsterdam haar deuren opende aan de Bos en Lommerweg in West. Dat er nog steeds veel ongelijkheid heerst tussen mannen en vrouwen en de nood hoog was, was wel duidelijk. Lees: financiële afhankelijkheid, seksuele intimidatie en de gemiddeld lagere lonen ten opzichte van mannen. Toch bleef het spannend wélke vrouwen er daadwerkelijk met juridische hulpvragen over de drempel zouden stappen.

Honderden zaken en een gouden zandloper verder

Sinds de vrouwenrechtswinkel open is, is gebleken wat de waarde is van deze plek in Amsterdam. Niet alleen voor alle vrouwen die er geholpen worden (dit zijn er inmiddels honderden), maar ook voor rechtenstudenten die juridische praktijkervaring opdoen. Een aantal van hen is inmiddels zelfs doorgestroomd naar een leidinggevende functie. Dat er september 2022, één jaar na dato, ook nog een Access to Justice Award van de Gouden Zandlopers werd uitgereikt, was dan ook een kroon op het werk van het team dat zich dagelijks voor de vrouwenrechtswinkel inzet.

Fotografie: Merel Daantje Klaassen
Fotografie: Merel Daantje Klaassen

Nu ook in Noord en Zuidoost

Gezien de vele aanvragen, bleek al snel dat één vestiging niet voldoende was. In samenwerking met Amsterdamse vrouwenorganisaties, die al vanaf dag een bij de vrouwenrechtswinkel betrokken zijn, is er uiteindelijk bepaald dat Noord en Zuidoost de eerstvolgende stadsdelen moesten worden. Elke buurt kent haar eigen hulpvragen, en geografisch gezien hoeven vrouwen uit heel Amsterdam hierdoor minder ver te reizen. Net als de eerste vrouwenrechtswinkel, is er wederom gezocht naar plaatsen waar vrouwen veilig en ongezien naar binnen kunnen. Voor Noord is er daarom gekozen voor de OBA Banne, zodat vrouwen tijdens hun bezoek aan de bibliotheek, eenvoudig kunnen aankloppen voor juridisch advies. In Zuidoost vinden de spreekuren plaats in de familiaire setting van buurthuis Ala Kondre. Een voor veel vrouwen, vertrouwde en bekende plek in deze buurt.

Fotografie: Merel Daantje Klaassen
Fotografie: Merel Daantje Klaassen

Lokale artiesten en vrouwen uit de buurt

Muziek, persoonlijke verhalen en eten verbindt. En zo geschiedde, want tijdens de feestelijke opening op vrijdag 3 februari 2023 in Noord konden bezoekers genieten van de persoonlijke spoken word performance van Samira Hoogvliets, die zelf in de wijk opgroeide. Een andere ‘buurtgenoot’ was moderator Terra Dakota Stein, die ter plekke belangrijke "buurtvrouwen met een missie" in het zonnetje zette. Op dezelfde dag, in de namiddag, bracht saxofonist Romana de Meneges warmte (en een traantje hier en daar) in de zaal. Er werden serieuze, indrukwekkende casussen besproken, die iedereen des te meer deden beseffen dat de vrouwenrechtswinkel hier op de juiste plek zit. En er nog veel werk aan de winkel is. Onze decaan André Nollkaepmer en wethouder Touria Meliani heette de locaties welkom in de stad!

In de media

De opening van de twee nieuwe locaties wordt breed uitgelicht in de media. Lees hier o.a. het nieuwsitem in Het Parool en beluister de uitzending van de NOS - 'Met het oog op morgen'

De vrouwenrechtswinkel is een initiatief van de Amsterdam Law Hub en Bureau Clara Wichmann en wordt gesubsidieerd door de Gemeente Amsterdam.