Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Rechtswinkels vervullen een belangrijke rol binnen onze samenleving. Met de Nederlandse Vereniging van Rechtswinkels creëren we een plek waar kennis gedeeld kan worden, en we in de toekomst, hopelijk ook op beleidsmatig niveau onze stem kunnen laten horen.

De vereniging waar alle rechtswinkels samen komen

Onder de noemer Het probleem van de volle boodschappentas, hebben we tussen 2021 en 2022 onderzoek gedaan naar de behoeften van rechtswinkels in Nederland. Hieruit is onder andere gebleken dat c.a. 30.000 mensen per jaar geholpen worden door rechtswinkeliers. Dit zijn veelal burgers uit kwetsbare groepen van de samenleving. Gezien de belangrijke rol die zij vervullen, is het opvallend dat zij geen stem hebben in politieke discussies over ons rechtsbestel. Dit gegeven, in combinatie met de minimale ondersteuning voor verdere professionalisering, gezien er voornamelijk vrijwilligers werken, maakt dat we de Nederlandse Vereniging van Rechtswinkels hebben opgericht.

Sluit je bij ons aan!

Met onze vereniging hopen we op landelijk niveau samen te werken. Er zijn intussen dan ook rechtswinkels uit onder andere Nijmegen, Den Haag en Rotterdam bij ons aangesloten. Deze leden hebben recht op: 

  • Bijeenkomsten gericht op kennisdeling en intervisie met partners in het veld
  • Trainingen voor medewerkers van rechtswinkels en vergelijkbare organisaties
  • Ondersteunende middelen voor rechtswinkels om dienstverlening te optimaliseren
  • Een krachtige, gemeenschappelijke stem naar beleidsmakers
  • Een bepalende stem in de vereniging met behoud van onafhankelijkheid

Ben jij werkzaam bij een rechtswinkel, wetswinkel, juridisch spreekuur, clinic of vergelijkbare organisatie, die zich ook wil aansluiten? Bekijk de website voor meer informatie, of klik direct op de knop hieronder.