Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Met WIJ ZIJN MOKUM bieden we een inkijkje in de gezichten achter de juridische kaart van Amsterdam. Mensen die dit werk doen, omdat ze geloven dat iedereen het recht heeft op juridische hulp. Ook als dit financieel gezien lastig is.
Fotografie: Merel Daantje Klaassen
Fotografie: Merel Daantje Klaassen

WIJ ZIJN MOKUM

In een land waar rechtsproblemen jaarlijks miljoenen mensen raken, verkeren sommige burgers in onnodig vervelende situaties. Doordat veel mensen niet weten waar ze terecht kunnen komen ze vaak te snel in aanraking met een advocaat, terwijl deze problemen al in een eerder stadium verholpen hadden kunnen worden. Amsterdam kent een groot netwerk van juridisch loketten, rechtswinkels, buurtteams, sociaal raadslieden en sociaal advocaten, waar in de meeste gevallen gratis advies gegeven wordt. Maar waar begin je? Bij wie moet je als burger aankloppen voor welk rechtsgebied? En hoe kun je als rechtshulpverlener sneller en ‘warmer’ cliënten doorverwijzen? De sociaal juridische kaart van Amsterdam is de eerste plek waar dit unieke netwerk van (sociaal) rechtshulpverleners samenkomt. Kosteloos en toegankelijk voor iedereen.

In het kader hiervan stellen we je voor aan Rohied Mahboeb, hij is Bestuurslid en juridisch adviseur bij Rechtswinkel Bijlmermeer.

Ik geloof dat kennis pas waarde heeft zodra het wordt teruggegeven aan de maatschappij. Dat probeer ik op dagelijkse basis te doen via mijn werk bij Rechtswinkel Bijlmermeer.

‘Ik ben Rohied, zoon van Surinaamse ouders die in de jaren zeventig naar Nederland verhuisden. Al op jonge leeftijd realiseerde ik me dat niet iedereen de kans krijgt om aan een universiteit te gaan studeren. De mogelijkheden die ik kreeg nam ik dan ook niet voor lief en ik wist direct dat ik mensen wilde helpen die minder makkelijk aan informatie kunnen komen. Ik geloof namelijk dat kennis pas waarde heeft zodra het wordt teruggegeven aan de maatschappij. Dat probeer ik op dagelijkse basis te doen via mijn werk bij Rechtswinkel Bijlmermeer, waar we gratis rechtshulp verlenen aan mensen die dit het hardst nodig hebben.

Op het kunstwerk achter mij staan twee mannen afgebeeld die met elkaar in dialoog zijn, wat voor mij symbool staat voor de buurt. Zolang we met elkaar blijven praten, kunnen er veel problemen worden opgelost.’

De tentoonstelling WIJ ZIJN MOKUM is vanaf 3-feb t/m 30 mei 2023 te bekijken in de Amsterdam Law Hub.

Sociaal Juridische kaart

De sociaal juridische kaart van Amsterdam is een initiatief van de Amsterdam Law Hub aan de Universiteit van Amsterdam, in samenwerking met Patroon Legal Design. Deze kaart en de expositie is ontwikkeld dankzij subsidie van de Raad voor Rechtsbijstand.