Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Met WIJ ZIJN MOKUM bieden we een inkijkje in de gezichten achter de juridische kaart van Amsterdam. Mensen die dit werk doen, omdat ze geloven dat iedereen het recht heeft op juridische hulp. Ook als dit financieel gezien lastig is.

WIJ ZIJN MOKUM

In een land waar rechtsproblemen jaarlijks miljoenen mensen raken, verkeren sommige burgers in onnodig vervelende situaties. Doordat veel mensen niet weten waar ze terecht kunnen komen ze vaak te snel in aanraking met een advocaat, terwijl deze problemen al in een eerder stadium verholpen hadden kunnen worden. Amsterdam kent een groot netwerk van juridisch loketten, rechtswinkels, buurtteams, sociaal raadslieden en sociaal advocaten, waar in de meeste gevallen gratis advies gegeven wordt. Maar waar begin je? Bij wie moet je als burger aankloppen voor welk rechtsgebied? En hoe kun je als rechtshulpverlener sneller en ‘warmer’ cliënten doorverwijzen? De sociaal juridische kaart van Amsterdam is de eerste plek waar dit unieke netwerk van (sociaal) rechtshulpverleners samenkomt. Kosteloos en toegankelijk voor iedereen.

In het kader hiervan stellen we je voor aan Thomas Vetter, hij is advocaat bij Advokatenkollektief Oost.

Met een Joodse familie aan de ene kant en een Nederlands-Indische aan de andere, heb ik van huis uit meegekregen dat je kritisch naar de macht van de overheid moet kijken.

‘Ik ben Thomas, advocaat en inwoner van Oost. Het stadsdeel waar ik als kind al op straat speelde, en waar ik nooit meer ben weggegaan. Met een Joodse familie aan de ene kant en een Nederlands-Indische aan de andere, heb ik van huis uit meegekregen dat je kritisch naar de macht van de overheid moet kijken. Dat drijft mij om het werk te doen dat ik doe: mensen helpen die bijvoorbeeld tegen problemen aanlopen in relatie tot de staat. Bij Advokatenkollektief Oost gaan we verder waar het bij rechtswinkels en sociaal raadslieden stopt, wanneer het nodig wordt om te procederen. Ook wanneer hier niet de financiële middelen voor zijn.

Ik vind dat je altijd moet blijven vechten voor je idealen, hoe lastig dat soms ook is. Nelson Mandela is en blijft voor mij daarin een groot voorbeeld. Een belangrijk man, met een belangrijke boodschap voor Amsterdam-Oost: geef nooit op.’

De tentoonstelling WIJ ZIJN MOKUM is vanaf 3-feb t/m 30 mei 2023 te bekijken in de Amsterdam Law Hub.

 

Sociaal Juridische kaart

De sociaal juridische kaart van Amsterdam is een initiatief van de Amsterdam Law Hub aan de Universiteit van Amsterdam, in samenwerking met Patroon Legal Design. Deze kaart en de expositie is ontwikkeld dankzij subsidie van de Raad voor Rechtsbijstand.