Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Fotografie: Merel Daantje Klaassen

WIJ ZIJN MOKUM

In een land waar rechtsproblemen jaarlijks miljoenen mensen raken, verkeren sommige burgers in onnodig vervelende situaties. Doordat veel mensen niet weten waar ze terecht kunnen komen ze vaak te snel in aanraking met een advocaat, terwijl deze problemen al in een eerder stadium verholpen hadden kunnen worden. Amsterdam kent een groot netwerk van juridisch loketten, rechtswinkels, buurtteams, sociaal raadslieden en sociaal advocaten, waar in de meeste gevallen gratis advies gegeven wordt. Maar waar begin je? Bij wie moet je als burger aankloppen voor welk rechtsgebied? En hoe kun je als rechtshulpverlener sneller en ‘warmer’ cliënten doorverwijzen? De sociaal juridische kaart van Amsterdam is de eerste plek waar dit unieke netwerk van (sociaal) rechtshulpverleners samenkomt. Kosteloos en toegankelijk voor iedereen.

In het kader hiervan stellen we je voor aan Lieve Hoogervorst, zij is juridisch medewerker van het Juridisch Loket van Amsterdam.

Het doet me goed dat ik nu zelf aan de andere kant van diezelfde tafel mag zitten om mensen een stapje verder te helpen.

‘Ik ben Lieve, juridisch medewerker bij het Juridisch Loket aan de Vijzelgracht in Amsterdam. Een plek waar ik vroeger al met mijn moeder kwam, die zelf jarenlang sociaal-economische problemen had. Ik herinner me nog goed dat ik als kind erg onder de indruk was van de hulp die we daar kregen. Het doet me goed dat ik nu zelf aan de andere kant van diezelfde tafel mag zitten om mensen een stapje verder te helpen. Soms laagdrempelig door simpelweg een luisterend oor te bieden, soms door meer duidelijkheid te scheppen in complexe juridische kwesties. Bij het Juridisch Loket adviseren we mensen die onder een bepaalde inkomensgrens vallen. Zo willen we goed juridisch advies toegankelijk houden. Als blijkt dat er meer hulp nodig is dan wij kunnen bieden, zoeken we op de juridische kaart van Amsterdam naar alternatieven om cliënten door te verwijzen.’

Ik sta hier voor een muurschildering van de Amsterdamse kunstenaar Piet Parra, met de tekst “Ik speel in de stad, met alles wat er bestaat”. Dit past wat mij betreft mooi bij onze dienstverlening. We wonen namelijk in een stad die staat voor vrijheid, waar je naar hartenlust kunt spelen. Juist daarom is het belangrijk dat je moet weten waar je terechtkunt als je onverhoopt valt. Wij hopen dat het Juridisch Loket je dan mag helpen om weer op te staan.’

De tentoonstelling WIJ ZIJN MOKUM is vanaf 3-feb t/m 30 mei 2023 te bekijken in de Amsterdam Law Hub.

Sociaal Juridische kaart

De sociaal juridische kaart van Amsterdam is een initiatief van de Amsterdam Law Hub aan de Universiteit van Amsterdam, in samenwerking met Patroon Legal Design. Deze kaart en de expositie is ontwikkeld dankzij subsidie van de Raad voor Rechtsbijstand.