Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Met WIJ ZIJN MOKUM bieden we een inkijkje in de gezichten achter de juridische kaart van Amsterdam. Mensen die dit werk doen, omdat ze geloven dat iedereen het recht heeft op juridische hulp. Ook als dit financieel gezien lastig is.
Fotografie: Merel Daantje Klaassen
Fotografie: Merel Daantje Klaassen

WIJ ZIJN MOKUM

In een land waar rechtsproblemen jaarlijks miljoenen mensen raken, verkeren sommige burgers in onnodig vervelende situaties. Doordat veel mensen niet weten waar ze terecht kunnen komen ze vaak te snel in aanraking met een advocaat, terwijl deze problemen al in een eerder stadium verholpen hadden kunnen worden. Amsterdam kent een groot netwerk van juridisch loketten, rechtswinkels, buurtteams, sociaal raadslieden en sociaal advocaten, waar in de meeste gevallen gratis advies gegeven wordt. Maar waar begin je? Bij wie moet je als burger aankloppen voor welk rechtsgebied? En hoe kun je als rechtshulpverlener sneller en ‘warmer’ cliënten doorverwijzen? De sociaal juridische kaart van Amsterdam is de eerste plek waar dit unieke netwerk van (sociaal) rechtshulpverleners samenkomt. Kosteloos en toegankelijk voor iedereen.

In het kader hiervan stellen we je voor aan Shay Westzaan, zij is juridisch adviseur bij de Vrouwenrechtswinkel.

Iedereen verdient een eerlijke kans, maar helaas heb ook ik met eigen ogen gezien dat dit niet altijd vanzelfsprekend is.

‘Ik ben Shay, juridisch adviseur bij de vrouwenrechtswinkel van Nieuw-West. Als meisje dat opgroeide in een grote familie van voornamelijk tienermoeders, weet ik hoe belangrijk het is om te strijden voor je positie in deze maatschappij. Iedereen verdient een eerlijke kans, maar helaas heb ook ik met eigen ogen gezien dat dit niet altijd vanzelfsprekend is. Om die reden kunnen alle vrouwen bij ons terecht voor juridisch advies en hopen we het recht, dat vaak onbegrijpelijk is, weer begrijpelijk te maken. Indien nodig aangevuld met hulp uit ons netwerk van de juridische kaart van Amsterdam.

“Eén beeld zegt vaak meer dan duizend woorden”, zo ook dit kunstwerk aan de Wiltzanghlaan. Het vertelt ons dat iedereen welkom is, ongeacht je kleur, achtergrond of levensvisie. Laten we die gedachte samen voortzetten.’

De tentoonstelling WIJ ZIJN MOKUM is vanaf 3-feb t/m 30 mei 2023 te bekijken in de Amsterdam Law Hub.

Sociaal Juridische kaart

De sociaal juridische kaart van Amsterdam is een initiatief van de Amsterdam Law Hub aan de Universiteit van Amsterdam, in samenwerking met Patroon Legal Design. Deze kaart en de expositie is ontwikkeld dankzij subsidie van de Raad voor Rechtsbijstand.