Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Innovatie binnen het recht; daar staan wij binnen de Amsterdam Law Hub voor en praten we in onze podcastserie dan ook graag over met innovators van binnen- en buiten de juridische sector. Voor onze nieuwste tweedelige reeks doken we in een onderwerp dat ons allen bezighoudt: de oorlog in Oekraïne.

De ‘vrees’ voor een cyberoorlog

Nieuwszenders berichten er al jaren over, de potentiële cyberoorlog vanuit Rusland die ‘ons’ - het Westen - mogelijk zal raken. Sinds het conflict met Oekraïne lijken deze dreigingen dichterbij dan ooit. Daarom gaat Gabriela in gesprek met niemand minder dan Paul Ducheine (Bijzonder Hoogleraar Cyber Warfare bij de UvA). Met zijn tientallen jaren aan ervaring binnen dit vakgebied, geeft hij ons inzichten in de ernst van de situatie en de rol van technologie vandaag de dag. Samen komen we erachter of de bedreigingen ditmaal realistischer zijn dan ooit.

S5E1 Oorlog in Oekraïne - Het parallelle conflict in cyberspace

Wie staat je bij als er geen advocaten zijn?

Dat het voor advocaten lang niet altijd eenvoudig is om hun beroep te kunnen uitoefenen, blijkt wel uit de noodzaak van het bestaan van de organisatie Lawyers for Lawyers. Wereldwijd ondersteunen zij advocaten die om welke reden dan ook het zwijgen worden opgelegd. Sinds het conflict hebben juristen uit Oekraïne, Rusland en Belarus het zwaarder dan ooit. Wat gebeurt er met alle in gevangen genomen protestanten die het niet eens zijn met het Russische regime, wanneer er geen advocaten zijn om hen juridisch bij te staan? Sophie de Graaf (Executive Director) en Leroy Niekoop (voormalig programmamedewerker) staan ons te woord.

S5E2 Oorlog in Oekraïne - Hoe verhouden advocaten zich tot hun professie in tijden van oorlog?

Om het onderwerp vanuit meerdere perspectieven te benaderen, belde Gabriela achteraf met Decaan en Professor Public International Law, André Nollkaemper. Zijn bevindingen ten aanzien van dit onderwerp zijn te beluisteren aan het einde van beide afleveringen.