Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Innovatie binnen het recht; daar staan wij binnen de Amsterdam Law Hub voor en praten we in onze podcastserie dan ook graag over met innovators van binnen- en buiten de juridische sector. In onze nieuwste reeks over de Toeslagenaffaire spraken we met drie (hoofd)docenten van de Uva die zich vanuit verschillende disciplines met dit thema bezighouden. Van de rol van technologie in deze affaire tot aan die van rechtbanken, de juridische beroepsethiek die hierbij komt kijken én hoe wij hier als rechtenfaculteit op zouden moeten inspelen.

De rol van technologie

In de eerste aflevering van deze reeks, spreekt Gabriela met Rachel Rietveld. Rachel houdt zich dagelijks bezig met de toegankelijkheid van het recht en dan specifiek met de combinatie hiervan met technologie. Niet alleen geeft ze les aan studenten en professionals over Legal Tech; ze werkt ook mee aan diverse onderzoeken binnen deze thematiek. Ze deelt met ons wat er nou precies zo grandioos mis ging en of er überhaupt een wereld bestaat waarin we volledig op AI kunnen vertrouwen.

Moeten rechters hand in eigen boezem steken?

In de tweede aflevering wordt er met Rolf Ortlep ingezoomd op wat rechters en ambtenaren betekenden in deze affaire. Prof. mr. dr. Rolf Ortlep is universitair hoofddocent bestuursrecht aan de UvA en hoogleraar (Europees) bestuursrecht aan de Open Universiteit. Daarnaast is hij rechter-plaatsvervanger van de Rechtbank Gelderland. Onlangs verscheen het opmerkelijke rapport van de Werkgroepreflectie toeslagenaffaire rechtbanken, dat een open en eerlijke zelfreflectie van de rechtbanken omvatte. Hij vertelt waarom dit bijzonder en ongebruikelijk is én hoe juristen van de toekomst opgeleid zouden moeten worden. 

Kwestie van ethisch perspectief

In de derde en laatste aflevering van deze reeks gaat Gabriela in gesprek met Iris van Domselaar over de ethische aspecten binnen de Toeslagenaffaire. Iris is universitair hoofddocent aan de UvA op het gebied van de rechtsfilosofie met een specialisatie in juridische beroepsethiek. Daarnaast is ze directeur van het Amsterdam Centre on the Legal Professions and Access to Justice; een centrum binnen de UvA dat bijdraagt aan de rol en verantwoordelijkheden van juridische beroepen binnen de rechtsstaat. Er lijkt steeds meer aandacht te komen voor beroepsethiek bij juristen. Iris verklaart waarom.