Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Wat is het jaar voorbij gevlogen, en hoe. Hybride, fysiek of online evenementen wisselden elkaar af door de veranderende corona restricties. Inmiddels zijn we er op voorbereid en blikken we terug op een jaar vol groei. We kijken er weer naar uit om in dit nieuwe jaar meer innovatie, impact en rechtvaardigheid voor de samenleving te creëren. In welke vorm dan ook. Al hopen we je natuurlijk snel weer fysiek te mogen ontvangen. Benieuwd naar onze plannen in 2022? We hebben hieronder de 10 hoogtepunten die we in petto hebben voor je opgesomd.
  • In het voorjaar gaat ons met Gouden Zandloper bekroonde mastervak Justice Entrepreneurship wederom van start met 20 gemotiveerde studenten. We kunnen niet wachten om te zien welke innovaties ze zullen presenteren tijdens ons Legal Start-up event in juni. Het plan dat de titel Justice Entrepreneurs van 2021 won, was Legal Crowd: Nederlands allereerste crowdfundingplatform voor rechtszaken.
  • Na het succes van ons eerste Open House event voor nieuwe studenten, organiseren we in oktober een tweede editie. Iedereen is welkom om dan kennis te maken met onze huurders, programma’s in de Law Hub en natuurlijk mee te doen aan onze beroemde justice bingo. 
  • In samenwerking met de Amsterdam Law Clinics worden dit jaar twee vakken ontwikkeld ter ondersteuning van (het werk van) rechtswinkeliers: het bachelorvak Clinic Rechtshulpverlening en het mastervak Clinic Beleid & Recht. Werk je bij een rechtswinkel en heb je interesse? Houd dan onze website in de gaten.
  • Ook dit jaar zetten we ons Start-up Fund voort. Zowel medewerkers als studenten en jonge alumni (tot 2 jaar afgestudeerd) krijgen de mogelijkheid om een plan in te dienen voor een investering van €2.500 voor een juridisch innovatief idee en deel te nemen aan ons Market Impact incubator programma.
  • Maandelijks organiseren we in samenwerking met Pro Bono Connect, Start-up- en NGO Legal Clinics. Tijdens deze clinics kunnen start-ups en NGOs gratis hoogwaardig juridisch advies krijgen op een specifiek thema van een ervaren advocaat. Bekijk events voor de toekomstige clinics. Vergeet in september niet mee te gaan op onze volgende Incuboater voor gratis juridisch advies.
  • Samen met onze grantadvisor collega’s zijn we druk bezig met het ontwikkelen van een Talent Factory programma om onderzoekers van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid te begeleiden in hun academische carrière en het creëren van meer impact met hun onderzoek. Stay tuned! 
  • Daarnaast blijven we collega’s die een NWO aanvraag doen begeleiden op het gebied van knowledge utilisation of research dissemination. Ook zullen we regelmatig workshops houden die onderzoekers helpen o.a. om hun onderzoek te pitchen, te vertalen naar een lekenpubliek, bondig samen te vatten, pakkend te omschrijven of om te zetten in een tool, product of nieuwspublicatie – in de vorm van blogs, social media, video’s of podcasts.
  • Na ons succes met onze eerste Vrouwenrechtswinkel in Amsterdam, gaan we dit jaar door met het uitbreiden van rechtshulp aan vrouwen. Zo staan er twee nieuwe openingen van Vrouwenrechtswinkels op andere locaties in Amsterdam gepland.
  • Op 25 maart organiseren we het Symposium Rechtshulp 2.0 en daar zal o.a. ons onderzoeksrapport over rechtswinkels worden gepresenteerd en lanceren we ook de sociaal-juridische kaart van Amsterdam. Bekijk het event en houd de socials in de gaten voor meer informatie.
  • Last but not least: we gaan een tool ontwikkelen die rechtswinkels (en op termijn andere rechtshulpverleners) door gebruik van AI kan ondersteunen in hun werk. Dit klinkt nog vaag, want meer kunnen we (nog) niet verklappen. Gelukkig staat technologische vernieuwing bij ons hoog op de agenda en zullen we in 2022 hoe dan ook veel bijdragen aan het (technisch) ondersteunen van rechtswinkels binnen ons netwerk.