Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
We leven in een tijd waar de maatschappij constant in digitale ontwikkeling staat, maar hoe kan het dat we dat niet (altijd) terugzien in de rechtshulp? Dankzij subsidie van de Raad van Rechtsbijstand zijn we een onderzoek gestart naar de rol van digitale tools in de eerstelijns rechtshulpverlening. In samenwerking met Amsterdam Centre on the Legal Professions and Access to Justice (ACLPA) delen we op 25 maart onze inzichten op dit unieke symposium en zetten de centrale vraag ter discussie: hoe zit het met digitalisering van de sociaal juridische dienstverlening?
Kerngegevens van evenement Symposium Rechtshulp 2.0
Datum
25 maart 2022
Tijd
13:30 -17:00

Waarom binnen de sociaal juridische dienstverlening? Onze samenleving omvat een grote groep aan kwetsbare burgers met rechtshulp vragen. Dagelijks hebben zij te kampen met een letterlijke en figuurlijke ‘boodschappentas aan papieren’. De boodschappentas symboliseert de complexiteit aan sociaal juridische problemen. Deze kwetsbare burger komt vaak in aanraking met een advocaat, maar had wellicht al eerder geholpen kunnen worden via eerstelijns rechtshulpverlening. Hiermee worden alle plekken en personen bedoeld waar burgers (gratis) juridisch advies kunnen krijgen en waar een advocaat pas om de hoek komt kijken als het écht nodig is. We willen het werk makkelijker en sneller maken om deze burgers te helpen, voor zowel kleine als complexe juridische vraagstukken. Dit is waar technologie om de hoek komt kijken en ons onderzoek ‘’Het probleem van de volle boodschappentas’’ op is gefocust.

Omdat wij in de Amsterdam Law Hub al 6 rechtswinkels huizen en er honderden UvA rechten studenten werken als (informele) eerstelijns rechtshulpverleners, vinden wij het belangrijk om hier onderzoek naar te doen en hen een prominente rol te geven in onze pilot. Dit artikel in de Trouw geeft aan hoe belangrijke rol rechtswinkels vervullen in onze maatschappij. Voor het eerst is er onderzoek gedaan onder ruim 50 rechtswinkels en zijn er zo’n 25 interviews gehouden met verschillende rechtshulpverleners. Benieuwd naar de uitkomsten en hoe deze in de praktijk ingezet kunnen worden? Meld u dan aan voor het Symposium.

Ook streven wij naar het toegankelijker maken van eerstelijns rechtshulpverlening voor burgers. Daarom zullen wij op 25 maart een sociaal jurdische kaart van Amsterdam presenteren in samenwerking met Patroon Legal Design. Verwacht een overzichtelijke kaart van Amsterdam waar iedere burger, gefilterd op hulpvraag, eerstelijns rechtshulp kan vinden. Naast ons onderzoek en de sociaal juridische kaart van Amsterdam zullen we samen met sprekers in het veld en academische wereld, verschillende thema’s behandelen en ter discussie stellen rondom het vraagstuk van digitalisering en sociaal juridische hulpverlening. 

Programma:

Inloop vanaf 13h00

13h30

Opening: Nathalie Dijkman (Amsterdam Law hub) en Iris van Domselaar (ACLPA)
13h40 Keynote door Hazel Genn
14h25

Lancering onderzoeksrapport ‘Boodschappentas’ & sociaal juridische kaart van Amsterdam. Onderzoekster Mercede van Voorthuizen presenteert de uitkomst van het onderzoek 'Het Probleem van de Volle Boodschappentas'. Daarnaast wordt u meegenomen in de sociaal-juridische kaart die we hebben ontwikkeld met behulp van Patroon Legal Design.

15h00

Technologie in eerstelijns rechtshulp: Jin Ho Verdonschot en Rachel Rietveld gaan met elkaar in gesprek rondom dit thema.

15h30

Technologie in de advocatuur: Theda Boersema en Joost Linnemann komen spreken over wat de sociale- en commerciële advocatuur van elkaar kunnen leren wat betreft het gebruik van technologie.

16h00

Paneldiscussie: Tijdens deze paneldiscussie zal Mies Westerveld moderen. Meredith Deekman (sociaal raadslid Buurtteam Amsterdam West), Einar Horbeek (Rechtswinkel Bijlmermeer) en Max Heck (Co-founder Appjection) zijn de panelleden. 

16h45 Afsluiting door Folkert Jensma
17h00 Borrel onder voorbehoud

Bent u advocaat? Met het Eggens Instituut als partner kunt u na het bijwonen van het Symposium punten ontvangen: 3 PO-punten op het onderdeel “organisatie”. Het Eggens Instituut van de Universiteit van Amsterdam is geaccrediteerd door de Nederlandse Orde van Advocaten. Geef bij het registratieformulier aan dat u graag een certificaat wilt ontvangen.


Partners: Amsterdam Centre on the Legal Professions and Access to Justice (ACLPA), Raad voor Rechtsbijstand, Patroon Legal Design, Faculteit der Rechtsgeleerdheid en het Eggens Instituut.