Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Amsterdam Law Hub
Foto: Ilsoo van Dijk

‘De Amsterdam Law Hub komt voort uit de ambitie het onderwijs te vernieuwen en relevanter te maken voor de samenleving’, licht André Nollkaemper, Decaan van de rechtenfaculteit, toe. In het ervaringsonderwijs van de Amsterdam Law Practice kruipen studenten door middel van clinics, law labs en simulaties al in de rol van jurist. Nollkaemper: ‘We zochten naar een manier om de Amsterdam Law Practice meer zichtbaar te maken. Tegelijkertijd zocht een aantal juridische instellingen naar een plek waar ze bij een kennisinstelling als de UvA konden werken om zo samen met studenten het recht in te zetten voor maatschappelijke doelen. Met de Hub wordt onze band met de maatschappij, en Amsterdam in het bijzonder, in de fysieke vorm zichtbaar.’

Gratis juridische hulp

Heb je een juridische vraag of probleem? In het Free Legal Advice Centre kan iedereen gratis terecht met vragen over consumentenrecht, verbintenissenrecht (contracten), sociaal zekerheidsrecht (uitkeringen), huurrecht, arbeidsrecht, strafrecht, bestuursrecht en belastingrecht. Het Centre is een samenwerkingsverband tussen vijf rechtswinkels: Wetwinkel Amsterdam, Strafrechtswinkel Amsterdam, Rechtswinkel Bijlmermeer, Juridisch Spreekuur Gedetineerden en Belastingwinkel Amsterdam.

In de winkels werken hoofdzakelijk bachelor- en masterstudenten Rechtsgeleerdheid. Ze duiken in de zaak, en helpen bijvoorbeeld met documenten opstellen of brieven schrijven. Ook kunnen de studenten voor je naar de rechter gaan in zaken waar geen advocaat bij hoeft te zijn. Nollkaemper: ‘Onze studenten krijgen de kans om praktijkervaring op te doen door echte cliënten met echte juridische problemen te helpen en dragen tegelijkertijd bij aan de toegankelijkheid van het recht door gratis juridisch advies.’

Procederen voor maatschappelijke doelen

In de Hub huren ook maatschappelijke juridische organisaties Public Interest Litigation Project (PILP), Bureau Clara Wichman, Lawyers for Lawyers, Pro Bono Connect en Arbeidsmarktresearch een werkplek. Deze organisaties streven allemaal rechtsontwikkeling en maatschappelijke doelen na, onder andere door strategisch procederen en proefprocessen. Masterstudenten zullen in de Hub via law clinics en law labs deel gaan nemen aan projecten en zaken van deze partners. Zo geven zij de kennis die ze hebben opgedaan ook terug aan de samenleving.

Broedplaats voor innovatie

Afstuderende studenten en alumni kunnen in de Hub beginnen aan een juridische start-up, en zo eerste hun stappen zetten in het ondernemerschap. De Hub ondersteunt juridische start-ups die op gebieden als migratie, wonen, cybercrime, kinderen en werk & zorg juridische innovatie zullen brengen en daarmee het recht toegankelijker zullen maken, juist voor kwetsbare groepen.

Amsterdam Law Hub
Foto: Ilsoo van Dijk

Locatie

De Amsterdam Law Hub is te vinden op de Roeterseilandcampus, op de begane grond van REC A (Nieuwe Achtergracht 166), in hetzelfde gebouw als de rechtenfaculteit.