Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Ondanks arbeidswetten en -overeenkomsten maken werknemers te weinig gebruik van juridische mogelijkheden om arbeidsrechten af te dwingen. Hierdoor kunnen onrechtvaardige en onrechtmatige situaties ontstaan zoals onderbetaling, discriminatie en onveilige werkomstandigheden. Lees meer over ons project 'Sterk op je werk' dat hierop inspeelt.

Bepaalde groepen zoals vrouwen, etnische minderheden, praktijk opgeleiden en atypische werknemers (zoals zelfstandigen) zijn minder goed op de hoogte van hun rechten. Sterk op je werk is een project in samenwerking met het MBO, HBO en WO om rechtenstudenten praktische oplossingen te laten ontwikkelen om hun rechtspositie te verstevigen.

Op basis van het onderzoek van prof. Agnes Akkerman worden MBO-studenten, die op relatief jonge leeftijd de arbeidsmarkt opgaan, aangespoord om hiervoor oplossingen te bedenken. Hoe? Door bewustzijn rondom arbeidsrechten binnen hun groep te vergroten, en zo hun eigen rechten op de werkvloer beter te beschermen. Met begeleiding van de Amsterdam Law Hub sturen deze MBO-studenten teams aan van HBO- en WO-studenten, om producten of diensten te ontwikkelen om dit probleem op te lossen. De beste ideeën worden vervolgens een jaar lang ondersteund in ons Incubatorprogramma.

Doelen

De doelen van Sterk op je werk zijn: 

  • Bijdragen aan oplossingen voor een maatschappelijk probleem, namelijk: de toegang tot het arbeidsrecht van praktisch opgeleide werknemers.
  • Innovatie van het Nederlandse rechtenonderwijs: bottom-up en multilevel (MBO-HBO-WO waarbij MBO de leiding neemt).
  • Wetenschappelijk onderzoek inzetten voor juridische oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken.

Activiteiten

  • Tot stand brengen van een samenwerking tussen MBO, HBO en WO: in Amsterdam werken we samen met ROC van Amsterdam en Hogeschool van Amsterdam. In Utrecht met ROC Midden-Nederland en de Hogeschool Utrecht. In Groningen met WIJS (samenwerking tussen het Alfa College, Hanzehogeschool en de Rijksuniversiteit Groningen)
  • Studenten onderwijzen over het arbeidsrecht.
  • Studenten begeleiden in het Design Thinking proces.
  • Winnende teams ondersteunen vanuit het Incubatorprogramma.

Resultaten

We bevinden ons in de voorbereidende fase van het opzetten van samenwerkingsverbanden en het werven van fondsen. De beoogde resultaten:

  • Nieuwe, betekenisvolle initiatieven voor ons Incubatorprogramma.
  • Nieuwe juridische onderwijsmethode die drie type hoger onderwijs (MBO, HBO en WO) verbindt, in drie steden (Amsterdam, Utrecht en Groningen).

Contact

Bij vragen of interesse, neem contact op met Susan Leclercq of Frances Singleton.