Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
De oorlog in Oekraïne houdt ons allen bezig, en duurt, helaas, nog steeds voort. Maar hoe zit dit juridisch gezien? Hoe kun je bijvoorbeeld worden bijgestaan door advocaten in tijden van oorlog? En is de 'vrees' voor een cyberoorlog daadwerkelijk zo reëel als men beweert? Te beluisteren in deze podcastserie.

Doel

Het doel van deze podcastserie:

  • Uiteenzetten of/hoe advocaten hun professie in tijden van oorlog kunnen uitoefenen.
  •  Inzichten verkrijgen in de ernst van de situatie en de rol van technologie vandaag de dag. 

Activiteiten

Om dit onderwerp vanuit meerdere perspectieven te benaderen, gingen we hierover in gesprek met Paul Ducheine (Bijzonder Hoogleraar Cyber Warfare bij de UvA) en Sophie de Graaf en Leroy Niekoop (Lawyers for Lawyers). Om de materie verder uit te diepen, werd Decaan en Professor Public International Law, André Nollkaemper, ook geraadpleegd. Te beluisteren aan het einde van elke aflevering.

Beluister hieronder de afleveringen.

1. De ‘vrees’ voor een cyberoorlog

Nieuwszenders berichten er al jaren over, de potentiële cyberoorlog vanuit Rusland die ‘ons’ - het Westen - mogelijk zal raken. Sinds het conflict met Oekraïne lijken deze dreigingen dichterbij dan ooit. Daarom ging Gabriela in gesprek met niemand minder dan Paul Ducheine (Bijzonder Hoogleraar Cyber Warfare bij de UvA). Met zijn tientallen jaren aan ervaring binnen dit vakgebied, gaf hij ons inzichten in de ernst van de situatie en de rol van technologie vandaag de dag. Samen kwamen we erachter of de bedreigingen ditmaal realistischer zijn dan ooit.

2. Wie staat je bij als er geen advocaten zijn?

Dat het voor advocaten lang niet altijd eenvoudig is om hun beroep te kunnen uitoefenen, blijkt wel uit de noodzaak van het bestaan van de organisatie Lawyers for Lawyers. Wereldwijd ondersteunen zij advocaten die om welke reden dan ook het zwijgen worden opgelegd. Sinds het conflict hebben juristen uit Oekraïne, Rusland en Belarus het zwaarder dan ooit. Wat gebeurt er met alle in gevangen genomen protestanten die het niet eens zijn met het Russische regime, wanneer er geen advocaten zijn om hen juridisch bij te staan? Sophie de Graaf (Executive Director) en Leroy Niekoop (voormalig programmamedewerker) stonden ons te woord.