Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Wij geloven dat rechtvaardigheid pas echt kan bloeien wanneer zij geworteld is in de maatschappij. In het hier en in het nu.

Sommige woorden hebben een betekenis en persoonlijkheid tegelijkertijd. Recht.
Zeg het hardop en je proeft iets onverzettelijks. Hier staat iets wat onbuigzaam is. Zo is het en niet anders. Meestal vinden we dat prettig, het geeft ons houvast en rust. Tegelijkertijd zit daar iets verraderlijks in. Want iets wat absoluut lijkt, kan ons in slaap sussen. En ondertussen verandert alles om ons heen.

Op allerlei vlakken. Steeds sneller, steeds complexer. De wereld kraakt, wentelt en strekt zich, zoekend naar een manier om weer te kunnen vloeien en stromen. Vandaag is steeds anders dan zoals het ooit was. En steeds onduidelijker wat het wordt. Dat zet alles onder spanning. Vooral dat wat onbuigzaam lijkt.

Te vaak raken burgers en bedrijven verstrikt in een systeem dat niet meer eerlijk werkt. Regelgeving is vaak complex, frustrerend traag of nodeloos ingewikkeld. Die systeempijn is steeds meer voelbaar. Het recht en de dienstverlening erom heen zijn toe aan een volgende stap. De 21ste eeuw vraagt om flexibiliteit, veerkracht, transparantie en minder bureaucratie. Dit is behalve een onzekere ook een geweldige tijd om te innoveren.

Wij geloven dat wij, de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit van Amsterdam, een waardevolle rol kunnen en moeten spelen in deze transformatie. Wij voelen de verantwoordelijkheid om bij te dragen aan oplossingen voor concrete maatschappelijke problemen. En aan het vernieuwen van ons vak.

Dat kan door verschillende krachten te bundelen. Die van studenten, docenten, onderzoekers, overheden, bedrijven en burgers. Zo overbruggen wij de afstand tussen academie en maatschappij. Wij geloven in luisteren naar elkaar en in leren van anderen.
In kruisbestuivingen. In zoeken en aanpassen. Prototypen en direct toetsen aan de praktijk. Ook ons vak moet lenig worden, non-hiërarchisch en oplossingsgericht.

De Amsterdam Law Hub speelt een unieke en cruciale rol in de verbinding tussen onderzoek, onderwijs en maatschappij. Wij geloven dat de fysieke ontmoeting essentieel is voor kwalitatieve co-creatie. Omdat juist in het menselijk contact de vonk overspringt. Wij geloven dat rechtvaardigheid zichzelf pas kan vernieuwen wanneer het in het hier en in het nu durft te staan. En dat het pas kan bloeien wanneer het geworteld is onze samenleving.

Wij zijn de Amsterdam Law Hub.
Rechtvaardige bruggenbouwers van de 21ste eeuw.