Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Het einde van 2023 nadert, wat betekent dat velen van ons reflecteren op gebeurtenissen die dit jaar ons leven vormden - zowel op persoonlijk vlak als in het bredere politieke landschap waarin we momenteel verkeren. Vooral na deze uitgesproken verkiezingsuitslag, waarbij veel mensen het gevoel hebben dat hun stem niet gehoord wordt en er onvoldoende steun is voor eigen standpunten.

Om gehoor te geven aan geluiden als deze, is de Amsterdam Law Hub bijna vijf jaar geleden in het leven geroepen: de enige broedplaats voor juridische innovatie waar maatschappij, onderwijs en wetenschap samenkomen. Hier wordt hard gewerkt om niet alleen het recht voor individuen, maar voor de gehele maatschappij te verbeteren. 

Onderdeel hiervan is ons mastervak Justice Entrepreneurship waar rechtenstudenten worden klaargestoomd om innovatieve oplossingen te bedenken, met daarbij altijd de burger centraal. Gemotiveerde ondernemers in spé stromen, na het vak te hebben gevolgd, door naar onze Incubator. Hier worden ondernemingen van binnen en buiten de UvA een jaar lang ondersteund om daadwerkelijk impact te realiseren met hun onderneming.

Initiatieven die de woningcrisis en schending van onze fundamentele rechten aanpakken

Om hier een duidelijker beeld bij te schetsen, lichten we hieronder onze inspirerende initiatieven uit die we momenteel ondersteunen.

Recht op demonstratie
Onze fundamentele rechten mogen nooit in gevaar komen, zo ook ons recht op demonstratie. Empowearing strijdt voor rechtvaardigheid door kleding te ontwerpen die mensen in staat stelt hun rechten te 'dragen'. Overal ter wereld lijken overheden dit recht te ondermijnen, wat vaak resulteert in onterechte arrestaties van demonstranten. In lijn met bovenstaand, is er Let Us Speak: de startup die demonstranten mondiger wil maken en actievoerders in spé juist inspireert om deel te nemen aan demonstraties. 

Woningcrisis
Een ander maatschappelijk probleem waar we in Nederland niet omheen kunnen, is de woningcrisis. Twee ondernemingen uit onze Incubator hebben oplossingen ontwikkeld om dit aan te pakken. Zo versoepelt TurboRent het zoekproces van huurwoningen, door woningen van bekende platformen als Funda of Pararius te verzamelen aan de hand van wensen en behoeften van woningzoekenden. In aanvulling hierop, kunnen (toekomstige) huurders bij TenantHero eenvoudoig hun huurcontract uploaden. Het resultaat: een beknopte infographic die de belangrijkste informatie samenvat, potentiële problemen benadrukt en noodzakelijke stappen schetst om ongeldige clausules aan te pakken. Door de positie van huurders te versterken, dragen deze startups bij aan een rechtvaardiger en transparanter huurlandschap.

Reizen naar het buitenland
Volgens het CBS reist ruim 63% van de Nederlanders jaarlijks naar het buitenland. Op dit moment wordt meer dan de helft van de queer reizigers geconfronteerd met discriminatie en/of intimidatie. Diverse Directions wil veilig(er) reizen voor leden van de LGBTQIA+ gemeenschap mogelijk maken en is momenteel hard bezig met de ontwikkeling van de allereerste queer reis-app. Een ander initiatief dat onze rechten in het buitenland waarborgt, is ScamScam. Hoe? Door ons te informeren over lokale en landelijke oplichtingspraktijken. Het grote aantal reizigers dat problemen ondervindt vormt namelijk niet alleen voor henzelf een grote belasting; ook reisorganisaties en toerisme in deze gebieden lijden eronder. 

Alleenstaanden en oorlogsslachtoffers
Helaas heerst er in ons land nog steeds veel ongelijkheid, waaronder door gebrek aan kennis over onze rechten. Raising Rights streeft specifiek naar juridische duidelijkheid voor alleenstaande ouders, verzorgers en kinderen van echtscheiding. Ukraine Legal Network daarentegen ondersteunt slachtoffers van internationale misdaden. Ze navigeren hen door ons complexe, juridische landschap en begeleiden hen bij het nemen van vervolgstappen.

Sluit je bij ons aan

Ben je masterstudent aan de rechtenfaculteit van de UvA en spring je ook op onze trein? Meld je dan voor 29 januari 2024 hier aan voor ons mastervak Justice Entrepreneurship - en wie weet ben jij in het tweede semester zelf eigenaar van een inspirerende startup.

Maatschappelijke ondernemers en organisaties die geïnteresseerd zijn in een samenwerking, bijvoorbeeld door in een van onze startups te investeren of om mee te denken: stuur ons een email en wees welkom bij de Amsterdam Law Hub. Opdat we samen rechtvaardige bruggen zullen bouwen.