Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
De Amsterdamse wooncrisis maakt niet alleen het vinden van een plek uitdagend, maar stelt huurders ook bloot aan mogelijke uitbuiting vanwege een gebrek aan kennis. Onze startup TenantHero heeft hier een oplossing voor.

De race om huisvesting leidt er vaak toe dat huurders oneerlijke en juridisch dubieuze voorwaarden over het hoofd te zien. Denk bijvoorbeeld aan het accepteren van meerdere tijdelijke contracten, wat volgens onze wet verboden is. In de huidige situatie, waar meer dan 70% van de Amsterdamse studenten meer huur betaalt dan wettelijk is toegestaan, biedt TenantHero het antwoord. Deze startup is tot stand gekomen via ons mastervak Justice Entrepreneurship.

TenantHero kaart de kwetsbaarheden van huurders aan door een allesomvattende oplossing te bieden om huurovereenkomsten te begrijpen, waardoor huurders zelfverzekerd hun rechten kunnen handhaven. Het platform blijkt van onschatbare waarde, vooral voor niet-Nederlandstaligen, expats en internationale studenten die vaak onder stress en tijdsdruk een woning moeten vinden.

Deze startup is zowel innovatief als gebruiksvriendelijk. Gebruikers kunnen hun huurcontracten namelijk zowel vóór als na ondertekening, digitaal laten analyseren. Hoe? TenantHero maakt gebruik van een geavanceerd AI-model dat wordt aangevuld met handmatige beoordelingen om de complexiteit van contracten te onderzoeken. Het resultaat: een beknopte infographic die de belangrijkste informatie samenvat, potentiële problemen benadrukt en noodzakelijke stappen schetst om ongeldige clausules aan te pakken. Deze uitkomst wordt vervolgens naar gebruikers gestuurd, waardoor ze een duidelijk begrip krijgen van hun huurovereenkomst.

Dé oplossing voor expats en studenten

De relevantie van deze startup wordt extra duidelijk in situaties waarin individuen gedwongen worden snel beslissingen te nemen over huisvesting - en waar tegelijkertijd sprake is van een gebrek aan juridische kennis. Het gaat hier met name om expats en internationale studenten die zich vaak in kwetsbare posities bevinden en daardoor geneigd zijn ongunstige voorwaarden te accepteren. TenantHero staat voor deze mensen op en ondersteunt bij het ontcijferen van complexe huurovereenkomsten. Gebruikers zijn hierdoor volledig op de hoogte van hun rechten en plichten.

Conslusie: deze proactieve aanpak lost niet alleen bestaande problemen op, maar dient ook als preventieve maatregel. Door de positie van huurders te versterken, draagt deze startup bij aan een rechtvaardiger en transparanter huurlandschap. TenantHero is niet zomaar een startup; het is een oplossing voor een groot probleem dat talloze huurders in Amsterdam treft. Terwijl de woningmarkt blijft veranderen, bewijst dit hoeveel we kunnen hebben aan technologie en innovatie.

Ook ondernemen om onze maatschappij te dienen?