Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Schuldenproblematiek neemt in Amsterdam serieuze vormen aan. Studeer jij rechten aan een universiteit en word je enthousiast van het idee om bij te dragen aan een oplossing voor dit groeiende, maatschappelijke probleem? Dan is dit dé uitgelezen kans om jouw kennis en vaardigheden in te zetten! We hebben namelijk plek voor vijf gemotiveerde rechtenstudenten die vanaf september 2023, in een nieuwe pilot van de Amsterdam Law Hub, een schuldenrechtswinkel willen opzetten.

Eén op de vier Amsterdammers worstelt met schulden. Van al deze mensen weet maar één op de vijf hiervoor professionele hulp in te schakelen. Een groot deel van hen is wél in contact met andere organisaties zoals buurtwerk, jeugdhulpverlening en de vele informele initiatieven die er in de stad zijn. Toch hebben helaas veel (sociaal) hulpverleners weinig specialistische kennis van de wet- en regelgeving rond schuldenproblematiek. Met het oprichten van een schuldenrechtswinkel willen we een informatievoorziening creëren voor deze hulpverleners, zodat zij burgers met schulden in de toekomst ook juridisch kunnen ondersteunen. 

Wie zoeken we?

September 2023 starten we met een pilot om de basis te leggen voor deze schuldenrechtswinkel. We zoeken studenten die...

  • willen bijdragen aan het groeiende maatschappelijke probleem van schulden.
  • hun theoretische juridische kennis willen inzetten in de praktijk.
  • onderzoek gaan doen naar wet- en regelgeving rondom schuldenproblematiek.
  • het fundament gaan leggen voor een geheel nieuwe rechtswinkel en deze verder ontwikkelen vanuit een bestuursfunctie.

Wat staat je te wachten?

De pilot start in september 2023 en duurt tot en met december 2023. In de eerste twee maanden ontwikkel je met je team een tool voor wet- en regelgeving waarmee de toekomstige rechtswinkeliers, hulpverleners van juridisch advies kunnen voorzien. Als basis voor deze tool dient een (verouderd) handboek voor schuldhulpverleners die geüpdate en gedigitaliseerd moet worden. In het tweede deel van de pilot wordt gewerkt aan de oprichting en opening van de Schuldenrechtswinkel. Ook jij kunt dan bestuurslid worden en een belangrijke rol spelen in hoe deze nieuwe rechtswinkel wordt ingericht.

Solliciteren?

Het gaat om een vrijwilligersfunctie en je krijgt dan ook een een vrijwilligersvergoeding. Naast jouw enthousiasme om maatschappelijke problemen aan te pakken, is het van belang dat je..

  • student Rechtsgeleerdheid of Fiscaal Recht bent aan een Nederlandse Universiteit.
  • basiskennis hebt van privaatrecht, belastingrecht of burgerlijk procesrecht (of daar bovenmatige interesse in hebt en bereid bent deze kennis snel te verwerven).
  • voor 8 uur per week beschikbaar bent in de periode september-december 2023. Hierbij is het van belang dat je regelmatig naar Amsterdam kunt komen voor overleggen en samenwerking met andere student adviseurs.

We streven ernaar de Schuldenrechtswinkel in januari 2024 te openen. Deelnemers aan het pilotproject wordt een plek in het bestuur aangeboden.

Deel uitmaken van dit nieuwe, ambitieuze initiatief?