Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Onlangs organiseerden we ons jaarlijkse Legal Startup Event; een bijeenkomst waar tech-enthousiastelingen, rechtenstudenten, startups, investeerders en experts uit de sector samenkwamen. Uit zowel Amsterdam, als daarbuiten. Ook dit jaar werden er weer baanbrekende ideeën gepresenteerd, die hopelijk de basis leggen voor veranderingen in de juridische sector. Omdat we geloven in de kracht van design, nodigden we dit keer kunstenaar Roodgras uit om alle pitches live - in stripvorm - op te tekenen. Een greep hieruit vind je terug in dit artikel.
Door: Roodgras
Door: Roodgras

Nieuwe perspectieven op juridische innovatie

Ons Legal Startup Event belichtte de nieuwste ontwikkelingen en geavanceerde technologieën die de juridische wereld nodig heeft. Veelbelovende oplossingen werden er gepresenteerd door rechtenstudenten; variërend van een startup die demonstranten informeert over hun rechten tijdens protesten, tot een platform dat niet-Nederlandse burgers ondersteunt bij het navigeren door ons complexe immigratiesysteem. Bezoekers kregen waardevolle inzichten in de praktische toepassingen van deze technologieën en hoe deze het juridische ecosysteem kunnen verbeteren.

Het event omvatte ook een interactief panelgesprek en debat onder leiding van experts uit de branche, Laura Kistemaker van Uitelkaar.nl en Maurits Fornier van Patroon Legal Design. Samen met het publiek werden er voor- en tegenargumenten besproken op de vraag of het ethisch verantwoord is om winst te maken bij het oplossen van maatschappelijke, juridische problemen. Ook werd er bediscussieerd of het mogelijk is om, de impact die je met jouw startup maakt, daadwerkelijk te meten. 

Fotografie: Great Takes
Fotografie: Great Takes

Veelbelovende winnende pitches

Eén van de hoogtepunten van de middag was de pitchwedstrijd, waar de justice entrepreneurs hun ideeën en oplossingen presenteerden aan een panel van vooraanstaande juryleden en investeerders, bestaande uit Marika Bazelmans (ASIF), Pablo van Klinken (Stichting Allemansrecht) en Mieke Masselink (Forward·Inc). Na een uitgebreid beraad besloot de jury dat de eerste prijs werd gewonnen door imibox: een platform dat niet-Nederlandse burgers ondersteunt bij het navigeren door het complexe immigratiesysteem. Daarna volgde de Access to Justice Award voor de ULN Access to Justice Toolkit: een toolkit die Oekraïense vluchtelingen, die slachtoffer waren van internationale misdrijven, helpt bij het identificeren van hun juridische mogelijkheden op Nederlands en internationaal niveau. Anders dan andere jaren, was er dit jaar voor het eerst een Audience Award, die tot stand kwam door stemmen uit het publiek. Deze prijs werd uitgereikt aan TenantHero: een hulpmiddel om huurcontracten te analyseren, om hiermee illegale of oneerlijke clausules te identificeren en tegelijkertijd advies te krijgen over het aanvechten hiervan (in het geval je al hebt ondertekend). 

Door: Roodgras
Door: Roodgras
Fotografie: Great Takes
Fotografie: Great Takes

Wat brengt de toekomst?

Het succes van ons jaarlijkse Legal Startup Event leert ons wederom dat vernieuwing van de juridische sector niet mag uitblijven. Het verleden heeft al aangetoond dat onze startups hierin daadwerkelijk iets kunnen betekenen. Winnaar van ons event in 2021, LegalCrowd, is hier een mooi voorbeeld van. Onze unique selling point is dat onze ondersteuning niet stopt na het evenement. Sterker nog: we bieden startups de mogelijkheid om door te groeien naar ons Incubatorprogramma, waar ze een jaar lang intensief worden gecoacht om hun onderneming naar een hoger niveau te tillen.

Meer weten over onze programma's waarin we startups ondersteunen? Bekijk dan onze Market Impact-pagina of neem direct contact met ons op!