Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Hoe voelt het om de Geuzenpenning te mogen ontvangen?
Het ontvangen van de Geuzenpenning 2022 is voor ons een ongelofelijke eer en een mooie erkenning van ons werk, maar onderstreept vooral het fundamentele belang van het werk van de moedige advocaten om wie het gaat. Zij verdienen ons aller steun. Dat is belangrijker dan ooit, in een tijd dat de rechtsstaat alom onder druk staat.

Is het altijd al een droom geweest om te werken voor een organisatie als L4L?
Ik heb wel altijd een sterk gevoel voor rechtvaardigheid gehad, maar ik had als kind geen duidelijk beeld in mijn hoofd van wat ik later graag in mijn werkzame leven zou willen doen, behalve ‘mensen helpen’. Toen ik rechten ging studeren kwam ik er al wel snel achter dat ik me graag op mensenrechten zou willen richten. Ik ben dan ook heel blij dat ik vrij snel na mijn afstuderen kon beginnen met het werken voor een NGO als Lawyers for Lawyers, en op deze manier bij kan dragen aan een rechtvaardigere wereld.

Wat is het doel en de betekenis van L4L?
Juist in deze tijden, nu in veel landen de rechtsstaat steeds meer onder druk staat, is de rol van de advocaat van essentieel belang. Want, “mensen verschillen, rechten niet” (Loesje). Advocaten zijn de laatste toevlucht van hen wiens rechten geschonden zijn. Zij moeten er bijvoorbeeld op toezien dat verdachten een eerlijk proces krijgen. En overheden moeten er weer op toezien dat de rechten van advocaten gerespecteerd worden. Helaas gaat het in de praktijk vaak anders. Over de hele wereld worden advocaten tegengewerkt of wordt ze het werken zelfs onmogelijk gemaakt. Doordat ze bijvoorbeeld worden geïntimideerd of bedreigd, of doordat ze fysiek worden aangevallen of door de overheid worden vastgezet. Deze advocaten moeten met hun persoonlijke vrijheid bekopen dat ze opkomen voor de rechten van anderen.

Lawyers for Lawyers (L4L) is een onafhankelijke en niet-politieke organisatie die al ruim 35 jaar het goed functioneren van de rechtsstaat bevordert door advocaten over de hele wereld te steunen die vanwege hun werk moeilijkheden ondervinden en risico lopen. In 2021 hebben we ons voor 196 advocaten uit 40 landen ingezet. Hieronder vallen niet alleen landen die aan de andere kant van de wereld liggen zoals Colombia en de Filipijnen, maar ook landen die dichter bij huis liggen zoals Polen en Hongarije. We ondersteunen de advocaten voor wie we ons inzetten aan de hand van drie programma’s: Defend, Empower en Influence. 

Lees meer over de verschillende programma's.

Wat inspireert je om iedere dag aan de slag te gaan met je werkzaamheden? 
Wij ontmoeten zoveel dappere advocaten die hun eigen leven riskeren om anderen te verdedigen die zelf geen stem hebben. Voor mensen wiens fundamentele rechten, waar wij in Nederland zoveel waarde aan hechten, geschonden worden. En die niemand anders hebben die hen kan helpen hun rechten te beschermen. Zij laten ons keer op keer weten hoe belangrijk het is dat zij onze steun ontvangen. Deze advocaten inspireren mij elke dag om ons werk te doen en door te zetten. Daarnaast heb ik ontzettend leuke collega’s en is mijn baan heel afwisselend en dynamisch, dus daar krijg ik ook erg veel energie van.

De vraag zou kunnen rijzen waarom het belangrijk is om advocaten te beschermen. Het antwoord is: omdat een democratie niet kan bestaan zonder rechtsstaat; omdat een rechtsstaat niet kan bestaan zonder een behoorlijke rechtsbedeling; en omdat een behoorlijke rechtsbedeling niet kan bestaan zonder onafhankelijke rechters en advocaten. Sophie de Graaf

Wat mist de samenleving het meest als L4L vandaag stopt?
Ik denk dat Lawyers for Lawyers uniek is omdat wij ons specifiek op advocaten richten, en de rol die zij hebben. De vraag zou kunnen rijzen waarom het belangrijk is om advocaten te beschermen. Het antwoord is: omdat een democratie niet kan bestaan zonder rechtsstaat; omdat een rechtsstaat niet kan bestaan zonder een behoorlijke rechtsbedeling; en omdat een behoorlijke rechtsbedeling niet kan bestaan zonder onafhankelijke rechters en advocaten. Advocaten die onafhankelijk, partijdig, deskundig, integer en als vertrouwenspersoon zorgdragen voor de rechtsbescherming van hun cliënten. Die een bijdrage leveren aan het verzorgen van toegang tot het recht voor een ieder. En die een belangrijke rol spelen in de bescherming van mensenrechten. Het zou denk ik een enorm gemis zijn als advocaten niet meer gesteund zouden worden door een organisatie als Lawyers for Lawyers.

Sophie met een aantal advocaten in Turkije om een proces waar te nemen tegen bestuursleden van de Ankara Bar Association (de orde van Advocaten in Ankara).

Sta je nu met L4L waar je wilt staan?
We merken dat steeds meer advocaten van over de hele wereld wordt bedreigd, tegengewerkt, gevangengenomen of zelfs wordt vermoord vanwege de cliënten die zij hebben, de zaken die zij doen of de aandacht die zij vragen voor de bescherming van mensenrechten, democratie en rechtsstaat. Wij krijgen dus ook steeds meer werk. We hopen als organisatie dan ook dat we de komende jaren kunnen groeien om nog meer advocaten over de hele wereld te kunnen steunen.

Bezoek de website om meer te weten te komen over Lawyers for Lawyers.