Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Bij de Amsterdam Law Hub geloven we in de kracht van kunst en cultuur. Daarom kun je bij ons ook terecht voor exposities binnen onze thematiek, rechtvaardigheid. De Nederlands-Chileense Jaime Ahumada Espinoza neemt je mee door de straten van Santiago waar protesten al jarenlang aan de orde van de dag zijn. Zijn fotoreeks onder de noemer '30 pesos' is vanaf december 2021 tot april 2022 bij ons in de Law Hub te bezichtigen.

In oktober 2019 kwam het Chileense volk in opstand naar aanleiding van een prijsverhoging van de metrokaartjes met 30 pesos. Dit was voor het volk de druppel die de emmer liet overlopen. Sinds het einde van de dictatuur in 1990 en de daaropvolgende tientallen jaren van economische groei, is het er voor het Chileense volk namelijk niet beter op geworden. Ongelijkheid zit nog steeds diepgeworteld in alle lagen van de samenleving en de samenleving worstelt met hoge prijzen, lage lonen en privatisering in nagenoeg elke sector. Inmiddels is Chili al ruim twee jaar in een constante staat van protest waarbij de overheid met geweld optreedt om het volk te onderdrukken.

Jaime Ahumada Espinoza heeft roots in Chili en is in Februari 2020 naar de hoofdstad van Chili afgereisd om deze dagelijkse protesten vast te leggen. Met zijn expositie '30 pesos' krijg je als kijker een glimp van de veelzijdigheid van deze protesten en waan je je voor even zelf in de straten van Santiago.

“Het oorspronkelijke idee was om de vele schendingen van mensenrechten vast te leggen, maar toen ik daar eenmaal aankwam greep juist de manier waarop de Chilenen protesteerden mijn aandacht. Tijdens de protesten gebruiken de inwoners straatkunst en muziek om hun ongenoegen over de overheid te uiten en werd ik overspoeld door het enorme gevoel van saamhorigheid dat er heerst. En de vreugde. Vreugde omdat Chilenen eindelijk wakker zijn geschud en voor elkaar opkomen. Het werd mijn doel om dat gevoel op beeld te krijgen."