Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
De Koninklijke Marechaussee past tijdens controles aan de grens algemene risicoprofielen toe waarin etniciteit is verwerkt, zoals "mannen die snel lopen, goed gekleed zijn en er ‘niet-Nederlands’ uitzien". Dergelijke profielen worden gebruikt om te bepalen of de autoriteiten een persoon tegen wie geen individuele verdenking van enig vergrijp bestaat wel of niet aanhouden. Ondanks een negatieve uitspraak, blijft onze partner, PILP-NJCM, doorstrijden in deze zaak over etnisch profileren.

De uitspraak

Na een intensieve procedure, oordeelde de rechtbank Den Haag deze week dat etnisch profileren door de Koninlijke Marechaussee is toegestaan. Volgens hen mag etniciteit worden gebruikt voor controles aan de grens, zelfs als dit het doorslaggevende criterium is voor de stop. Een coalitie van maatschappelijke organisaties en twee niet-witte Nederlanders had de Nederlandse staat opgeroepen om een einde te maken aan deze discriminerende controles.

Advocaten van PILP-NJCM, die gevestigd zijn in de Law Hub, vertegenwoordigden de coalitie samen met collega's van Houthoff. Daarnaast hebben tudenten van de Amsterdam Law Clinic geholpen bij de voorbereiding van de zaak.

Vanuit verschillende hoeken werd er verontwaardigd gereageerd op deze uitspraak.

Dionne Abdoelhafiezkhan van Controle Alt Delete:

Deze uitspraak is zeer teleurstellend. De schadelijke praktijk van racial profiling zal een dagelijkse realiteit blijven. Iedere keer als niet-witte Nederlanders terugkeren naar huis, lopen zij het risico te worden uitgekozen vanwege hun huidskleur.

Dagmar Oudshoorn, directeur van Amnesty International Nederland:

De uitspraak dat de Koninklijke Marechaussee door mag gaan met de praktijk van 'etnisch profileren' gooit niet alleen de internationale mensenrechtenwetgeving het raam uit, maar gaat ook direct in tegen artikel 1 van de Nederlandse Grondwet.

De strijd gaat door

Etnisch profileren is schadelijk omdat het bijdraagt aan het stigmatiseren van niet-witte burgers. De rechtbank heeft nu bepaald dat niet-witte Nederlanders vanwege hun huidskleur nog steeds kunnen worden aangemerkt als mogelijk "niet-Nederlands". Mpanzu Bamenga, een van de individuele eisers, noemt dit "zeer pijnlijk, niet alleen voor mijzelf en voor de coalitie, maar voor alle Nederlanders. Het selecteren en aanhouden van mensen op basis van hun veronderstelde afkomst miskent de diversiteit van Nederland. Dit is een groot onrecht". Jelle Klaas, advocaat van PILP-NJCM, noemt de uitspraak tevens "onbegrijpelijk" en stelt daarom dan ook dat ze tegen de uitspraak in beroep zullen gaan. 

Lees hier meer over deze zaak die is aangespannen door twee Nederlanders, samen met Amnesty International, Controle Alt Delete, antidiscriminatie organisatie RADAR, en de Nederlandse afdeling van de Internationale Commissie van Juristen (NJCM). De coalitie wordt vertegenwoordigd door advocaten van Houthoff en van het Public Interest Litigation Project (PILP).