Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
'African and Proud' door Nathalie Dijkman

Blankets & Wine - Oeganda, December 2019

Met haar fotoportretten van jongeren op het festival Blankets & Wine toont Nathalie Dijkman een onderbelichte kant van Oeganda. Wie zijn de Oegandese jongeren? Hoe uiten zij zich in een land waar mensenrechten steeds meer onder druk komen te staan en waar de LGBTQ+ gemeenschap in de openbare orde niet wordt geaccepteerd? De door Nathalie vastgelegde generatie doet mee aan de laatste trends op het gebied van muziek, mode, kunst en ondernemerschap, en stelt daarmee de westerse, aangeleerde voorstelling van Oost-Afrika als een plek van louter armoede en geweld in vraag.

Het festival Blankets & Wine is een event waar muziek en kunst zegeviert en waar de vrijheid tot zelfexpressie – een mensenrecht – voelbaar is. Zolang rechtvaardigheid niet via het gerechtshof kan worden behaald, wordt zij via initiatieven als deze des te meer gecultiveerd. Volgens Nathalie is het dan ook belangrijk dat we ‘dat wat zichzelf wil laten zien’ actief blijven opzoeken en aanschouwen, opdat we de ontwikkeling van landen als Oeganda niet (onbewust) onderdrukken.

Nathalie, directeur van de Amsterdam Law Hub, richtte vijf jaar geleden een stichting op in haar tweede thuisland, Oeganda, waar ze sindsdien veel tijd spendeert. Ondanks haar intensieve betrokkenheid is ze een expat en bekijkt ze het land noodgedwongen door de lens van een Europeaan. Toch weigert ze om de bril van ‘white saviour’ of ‘humanitair’ op te zetten, maar streeft ze naar een perspectief van gelijkheid. Zo gebruikt ze haar analoge camera om de bevolking steeds met nieuwe ogen te ontmoeten. 

Benieuwd naar de complete expositie? Vanaf 1 augustus 2021 valt de fotoreeks te bewonderen in onze Law Hub! Tot die tijd bekijk je hieronder alvast een voorproefje.

JESSY @jcmuyonjo

JESSY @jcmuyonjo

30 jaar, muzikant. Woonplaats: Kampala (Oeganda)

‘Muziek helpt mij bij het vinden van zingeving in het leven. Het is voor mij de beste manier om me volledig te kunnen uitdrukken. Wanneer ik creëer ben ik in mijn element. Mijn inspiratie haal ik uit de dagelijkse dingen, omdat ik geloof dat iedereen behoefte heeft aan een soundtrack voor verschillende scènes uit het leven. Precies dit hoop ik luisteraars mee te geven in ruil voor een comfortabel bestaan waarin ik kan maken wat ik maak en waarbij mijn creatieve vrijheid eindeloos is. Niet het eindproduct, maar mijn reis hiernaartoe is waar het mij om gaat.

Festivals als Blankets & Wine dragen hieraan bij. Ik geloof dat het gezond is om te socializen en te genieten. Toch moet ik bekennen dat ik als artiest op plekken als deze ook altijd observeer of er dingen zijn die ik weer in mijn eigen acts kan toepassen.’

GILO @g_low_

GILO @g_low_

41 jaar, DJ, woonplaats: Kampala (Oeganda)

‘Het vermogen om mensen van verschillende rangen en standen door geluiden te laten beïnvloeden, vind ik fascinerend. Muziek biedt de mogelijkheid om door de tijd te reizen en je terug te brengen naar bepaalde herinneringen. Jarenlang woonde ik in Rwanda waar ik gratis DJ-lessen gaf aan vrouwen en jongeren Mijn doel is om muzikale gemeenschappen op te zetten in Oeganda en ook hier mijn kennis over te dragen aan ondervertegenwoordigde jongeren. 

Festivals zijn een belangrijk middel om verschillende soorten muziek te ontdekken. Als organisator van evenementen weet ik dat een muziekfestival niet altijd winstgevend is. Toch is het belangrijk om het publiek deze ervaring mee te geven zodat mensen hun eigen creativiteit te kunnen ontdekken.’

Professioneel- of amateurfotograaf?

Wij zijn altijd op zoek naar kersverse exposanten! Ben of ken jij iemand die fotografeert binnen onze thematiek rechtvaardigheid? Stuur dan email naar Gabriela Petralia (g.petralia@uva.nl) en wellicht presenteren we in de toekomst jouw werk!