Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

De kinderopvangtoeslagenaffaire heeft laten zien hoe belangrijk het is om in de rechtsverhouding tussen de burger en de overheid steeds een balans te vinden tussen de betekenis van de toepasselijke regelgeving en beginselen als redelijkheid en billijkheid, evenredigheid en dienstbaarheid. Het vinden van een bevredigende en rechtvaardige oplossing is echter niet altijd even eenvoudig. Om die reden lanceren we een nieuw programma, waarover u hieronder meer leest.

Kerngegevens van evenement Masterclass: De Responsieve Overheidsjurist
Startdatum 2 februari 2023
Einddatum 9 februari 2023
Tijd 09:00

De Responsieve Overheidsjurist is een tweedaagse masterclass speciaal ontwikkeld voor juristen die binnen (uitvoerende) overheidsinstellingen te maken krijgen met dilemma’s rond uitvoering van (soms geautomatiseerde) besluiten, beroepen en reacties hierop, die al dan niet kunnen stuiten op hun eigen beroepsethische overwegingen. Het vergt een professionele denkhouding waarbij niet alleen de rechtsstatelijke, ethische en juridische dimensies van belang zijn, maar dit ook geplaatst wordt in de context van de organisatiecultuur en toenemende digitalisering in besluitvorming. In deze cursus zullen we dan ook, geïnspireerd door het ideaal van de reflectieve professional, gezamenlijk over deze dimensies en context reflecteren.

In samenwerking met sprekers van de Amsterdam Law School en de Hogeschool van Amsterdam focussen we ons op ethische, juridische, digitale en organisatorische dilemma’s waarmee een overheidsjurist te maken kan krijgen. We behandelen van micro naar macro de eigen rol van de jurist, de omgang met procedures, uitdagingen van digitalisering die hiermee gepaard gaan, en de organisatiecultuur. Theoretische kaders worden afgewisseld met casusbesprekingen en begeleide discussies in een kleine groep professionals. Tussen de twee dagen door is er tijd voor reflectie en het meenemen van leerdoelen in de praktijk. Cursisten ontvangen een certificaat na bijwoning van beide cursusdagen.

De Responsieve Overheidsjurist wordt aangeboden door de Amsterdam Law Hub en het Centre for the Legal Professions and Access to Justice aan de Universiteit van Amsterdam.

Docenten en moderators

  • prof. Iris van Domselaar (Hoogleraar Rechtsfilosofie en Beroepsethiek voor Juristen, UvA)
  • dr. Eric Boot (Universiteit docent Rechtsfilosofie en Beroepsethiek voor Juristen UvA)
  • drs. Nathalie Dijkman (Directeur Amsterdam Law Hub, UvA)
  • Rosa Lokin-Möhrlein LL.M (Docent & Coördinator Amsterdam Law Practice)
  • mr. Dr. Arnt Mein (Lector Legal Management, HvA)
  • mr. Rachel Rietveld (Onderzoeker Legal Tech UvA) Rechtsfilosofie en Juridische Beroepsethiek, UvA)
  • prof. Rolf Ortlep (Hoogleraar (Europees) Bestuursrecht Open Universiteit, Universitair Hoofddocent Bestuursrecht UvA)

Waar, wanneer

Locatie: Universiteit van Amsterdam, Faculteit der Rechtsgeleerdheid (Nieuwe Achtergracht 166, Amsterdam)

Data & tijden
2 februari 09h00-17h00 (inclusief lunch)
9 februari 09h00-17h00 (inclusief lunch & borrel)

Deelnemen

Prijs: 995 EUR (incl. catering en cursusmateriaal)

Inschrijven is niet meer mogelijk. Klik op de button hieronder om op de hoogte gehouden te worden voor de volgende editie!

Vragen over de cursus? Neem contact op met Nathalie Dijkman.