Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN uva.nl

Justice Challenge-thema’s

Start-up Incubator

Tijdens de eerste Justice Challenge bouwde je met je team een product of dienst die anderen in de maatschappij helpt toegang tot het recht te krijgen. Je kon één van de thema’s kiezen waar wij graag nieuwe oplossingen voor ondersteunen, maar het was ook mogelijk je eigen idee in te zenden in de wildcard-categorie. Hier lees je meer over de thema’s.

Het oplossen van rechtsproblemen

De Justice Challenge is bedacht om oplossingen te vinden, die rechtsproblemen slimmer en beter oplossen voor mensen die het echt nodig hebben. We zoeken dus met name ondernemers die het recht breder trekken dan alleen het juridische, en beginnen bij de problemen zoals die worden ervaren door mensen. Conflicten tussen huurders en huisjesmelkers in Amsterdam. Vluchtelingen die hun rechten niet begrijpen na aankomst in Nederland. Iemand wiens naam en creditcard gegevens worden misbruikt voor online transacties. Kinderen die slachtoffers zijn van huiselijk geweld. Een arbeidsconflict terwijl je je eigen CAO-rechten niet begrijpt. En ga zo maar door. 

Multidisciplinaire en preventieve aanpak

Vanuit de burger gezien zijn dit niet uitsluitend juridische problemen, en vaak vereisen zij ook een multidisciplinaire en preventieve aanpak. Daar kan technologie een belangrijke rol in spelen, om burgers al voordat ze een advocaat moeten inschakelen, zelf zulke problemen te laten voorkomen of oplossen. Online dispute resolution helpt burgers om civiele conflicten zonder rechter op te lossen – zo regel je tegenwoordig je scheiding online. Daarnaast kun je denken aan ondernemingen die juridische hulp juist toegankelijker maken: goedkopere, online diensten of systemen die je makkelijker koppelen aan rechtsbijstand of pro bono hulp.

Wildcard-categorie

Heb jij een goed idee voor de volgende thema’s? Of past jouw idee of start-up niet in een van deze categorieën? Dan kun je je alsnog aanmelden in de wildcard-categorie. Leg wel duidelijk uit waarom het hier om een rechtsoplossing gaat.

Thema’s

Migratie

Kunnen we oplossingen bedenken voor de grootste uitdaging waar migranten mee te maken krijgen die aan de kusten van Europa of in Amsterdam aankomen? Hoe kunnen we deze mensen beter ondersteunen (juridisch of op een andere manier)?

Wonen

Kunnen we voorkomen dat conflicten over wonen ontstaan of uit de hand lopen? Hoe helpen we huurders optreden tegen intimidatie en verwaarlozing door verhuurders?

Cybercrime

Kunnen burgers zichzelf beter beschermen tegen online oplichting, financieel bedrog, cyberpesten, identiteitsfraude en andere virtuele misdaden? Hoe zorg je dat je er weer bovenop komt als je het slachtoffer bent geworden van cybercrime?

Kinderen

Kunnen we kinderen helpen die misbruikt, verwaarloosd, gepest of mishandeld worden om beter te weten wat hun rechten zijn en om hulp te vragen? Hoe kunnen we mobiele technologie inzetten om kinderen te helpen voor zichzelf op te komen?

Werk & zorg

Kunnen we de rechten van werknemers beschermen in een tijd waarin er steeds meer mensen geen vast contract hebben? Hoe kunnen we hulpmiddelen en diensten ontwikkelen die een sfeer van vertrouwen en respect creëren waardoor arbeidsconflicten niet meer ontstaan?

Wildcard

Heb je een geweldig idee dat een juridisch probleem oplost dat niet binnen een van de bovenstaande thema's valt? Aarzel dan niet om toch mee te doen, maar leg goed uit waarom juist jouw idee geselecteerd zou moeten worden!

Stuur ons je start-up-idee

Lees meer over het Incubator-programma