Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Amsterdam Law Clinics

Faculteit der Rechtsgeleerdheid

De Amsterdams Law Clinics bieden masterstudenten uniek ervaringsonderwijs gericht op het ontwikkelen en verbeteren van hun juridische vaardigheden. De clinics verstrekken pro bono juridisch advies aan diverse organisaties met een publiek belang. Als student leer je tijdens een clinic hoe je effectief samenwerkt met cliënten en medestudenten. Een unieke kans om theoretische kennis toe te passen in echte zaken, voor echte cliënten.

Wat zijn clinics?

In de Amsterdam Law Clinics (ALCs) werken studenten aan uiteenlopende zaken en projecten met een publiek belang. Onderwerpen variëren van milieukwesties en bescherming van de mensenrechten tot verantwoord ondernemen en het recht op een eerlijk proces. Het werken met cliënten in een ambitieus team biedt je als student een bijzondere kans om praktische juridische ervaring op te doen. Tegelijkertijd vergroot je je kennis van het recht en je vaardigheden door het volgen van interactieve werkgroepen over juridische vaardigheden, strategisch procederen en beroepsethiek.

Welke clinics zijn er?

Hoe ziet het clinic programma eruit?

Om de leerervaring met betrekking tot zowel het recht als juridische vaardigheden te verhogen, bieden de Amsterdam Law Clinics een uniek onderwijsprogramma aan. Terwijl je in een ambitieus team aan een echte zaak werkt (het Clinic-werk), neem je ook deel aan een reeks interactieve werkgroepen over juridische vaardigheden, strategisch procederen en beroepsethiek (het seminar-onderdeel). Voor succesvolle deelname aan het Clinic-werk en het Clinicprogramma kun je  6 EC ontvangen.

Wie kunnen zich aanmelden?

Alle studenten van de masteropleidingen van de Faculteit der Rechtsgeleerheid van de UvA mogen zich in beginsel aanmelden voor de clinics. Hierop bestaan twee uitzonderingen. 

Aanmelden voor de Amsterdam European Law Clinic is in principe alleen mogelijk voor studenten uit de Master tracks:

  • European Union Law (International and European Law) and
  • European Competition Law and Regulation (International and European Law)

Aanmelden voor de Amsterdam International Law Clinic is in principe alleen mogelijk voor studenten uit de Master tracks:

  • Public International Law (International and European Law),
  • International Trade and Investment Law (International and European Law) and
  • International and Transnational Criminal Law (International Criminal Law).

Een clinic als keuzevak of extracurriculair

De meeste masters bieden de clinics aan als een keuzevak. Bekijk het curriculum van je masteropleiding in de Studiegids.

De tracks binnen de master International Law en European Law bieden de ALCs alleen als keuzevak aan als je als student meedoet aan de Amsterdam European Law Clinic (de twee EU-rechtstrajecten) of de Amsterdam International Law Clinic (de twee internationale rechtstrajecten). Of als de Clinic-zaak waaraan je gaat werken voldoende componenten bevat op het gebied van respectievelijk Europees recht of internationaal recht. Als jouw master geen ALCs aanbiedt als keuzevak, kun je de Clinics als extracurriculair programma volgen.

Studenten worden geselecteerd op basis van eerdere academische prestaties, uitgesproken affiniteit met het betreffende project en de mogelijkheid om juridische expertise te matchen met de zaken waar we aan gaan werken in het betreffende semester.

Wat is de aanmelddeadline voor het 1e semester 2021-2022?

De aanmelddeadline voor het eerste semester van collegejaar 2021-2022 is: 18 juni 2021. 

Nog 41 dagen!

De Amsterdam Law Clinics zijn onderdeel van het ervaringsonderwijs van de Amsterdam Law Practice.