Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Jelle Klaas van Radio Rechtsstaat

Al zolang hij zich kan herinneren, zet Jelle Klaas zich in voor een betere wereld. Hij praat vaak over de stand van zaken in de wereld met beste vriendin Nienke Venema. Ze maken zich zorgen over de rechtsstaat en mensenrechten in Nederland. Beiden hebben een goed netwerk met mensen in de media, advocatuur en de wetenschap. En ze houden allebei van vernieuwende podcasts. Daarom besluiten ze om, naast hun werk, een podcast te starten: Radio Rechtsstaat. Radio Rechtsstaat richt zich op iedereen die interesse heeft in de rechtsstaat, maar in het bijzonder op studenten van hogescholen en universiteiten. ‘Het hoofddoel van Radio Rechtsstaat is dat mensen zich realiseren dat de rechtsstaat ook hen aangaat. Dat de rechtsstaat onder druk staat en met verve verdedigd moet worden. En dat zullen mensen, denken wij, pas gaan doen als ze beter begrijpen waarom de rechtsstaat ook hen aangaat,’ legt Jelle uit.

De rechtsstaat en de coronacrisis

Is er genoeg informatievoorziening over mensenrechten tijdens de coronacrisis? Volgens Jelle verschijnen er steeds meer kritische artikelen en zijn er al wat goede analyses over de nieuwe wet. Maar hij vindt niet alles even toegankelijk en volledig. ‘Sinds de coronamaatregelen was het voor veel mensen, inclusief voor onszelf, onduidelijk hoe het nu precies zat met de rechtsstaat. Het leek ons daarom belangrijk om een paar specifieke afleveringen te maken die hierop ingaan’, zegt Jelle.

Het team van Radio Rechtsstaat is ruim twee maanden geleden gestart met plannen, gasten benaderen en scripts schrijven. De Covid-19-specials maken ze met ondersteuning van het Kenniscentrum Sociale Innovatie (KSI) van de Hogeschool Utrecht en met behulp van Quirine Eijkman, lector Toegang tot het Recht. ‘We hopen dat mensen beter geïnformeerd zijn dankzij de deelonderwerpen die we bespreken.’

Wat is de impact van de coronamaatregelen op onze grondrechten en rechtsstaat?

Veel vragen over coronamaatregelen

Jelle en Nienke ontdekken dat er behoefte is aan een Covid-19-special als ze bij de mensen om hen heen, maar ook bij zichzelf merken dat er veel vragen leven. ‘Hoe zit het nou met die app bijvoorbeeld, vragen mensen zich af’, vertelt Jelle.  ‘En is de toegang tot het recht wel gewaarborgd met digitale zittingen en cliënten op afstand? Zijn de media niet te weinig kritisch? En mag de overheid zomaar dit soort maatregelen nemen? Op basis waarvan dan?’ De Covid-19-podcasts gaan in op de gevolgen van de maatregelen die worden genomen in reactie op de coronacrisis. Wat is de impact hiervan op onze grondrechten en rechtsstaat?

Nieuwe werkwijze voor Radio Rechtsstaat

Het maken van de aparte Covid-19-podcasts heeft het team van Radio Rechtsstaat een nieuwe werkwijze opgeleverd. De Covid-19-specials worden anders aangepakt dan gebruikelijk, met kortere afleveringen, een digitale opname met twee gasten in plaats van één deskundige en wat actuelere thema’s. ‘Ik denk dat we dit gaan vasthouden voor toekomstige afleveringen,’ zegt Jelle.

Het gewonnen bedrag van € 500 gaat Radio Rechtsstaat onder meer besteden aan een heel goede microfoon die ze aan gasten kunnen sturen, zodat de opnames vanuit hun eigen huis nog beter worden. Heeft Radio Rechtsstaat meer funding nodig? Jelle antwoordt: ‘Voor de onkosten die we maken kunnen we altijd meer geld gebruiken, maar ook zonder funding blijven we doorgaan’.

Podcast RadioRechtsstaat S03E03: Covid-19-surveillance en je recht op privacy

Radio Rechtsstraat ging met Lotte Houwing (Bits of Freedom) en Dimitri Tokmetzis (De Correspondent, coauteur van het boek Je hebt wél iets te verbergen) in gesprek over Covid-19-maatregelen en de potentiële gevolgen van digitale en/of biometrische surveillance voor databescherming en het recht op privacy.

Amsterdam Law Hub

Jelle werkt als litigation director en mensenrechtenadvocaat voor het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten (NJCM). Met het PILP-NJCM richt hij zich, samen met zijn collega's, op strategische procedures voor mensenrechten in Nederland. Het PILP-NJCM houdt kantoor op de Law Hub en werkt veel samen met UvA-academici en de UvA law clinics. De Amsterdam Law Hub is een broedplaats voor innovatie op het gebied van maatschappelijke juridische dienstverlening.