Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Het IXA valorisatiefonds heeft 75 duizend euro toegekend aan de FdR voor het start-up-programma in de nieuwe Law Hub. Dit budget wordt onder andere gebruikt om een 'Challenge' op te zetten: een wedstrijd waarin studenten, medewerkers en alumni een idee voor een juridische onderneming kunnen pitchen.

Het start-up-programma van de Law Hub is een onderdeel van de Amsterdam Law Practice, het onderwijsprogramma waarmee de faculteit een brug naar de samenleving wil slaan.

Maatschappelijke impact

Het start-up-programma  is bedoeld om studenten, medewerkers en alumni professioneel te begeleiden bij het opstarten van een succesvolle onderneming op het gebied van rechten en juridische dienstverlening. Start-ups in alle soorten en maten kunnen meedoen, maar de focus ligt bij ondernemingen die als doel hebben het recht toegankelijk te maken voor een brede doelgroep en die maatschappelijke impact hebben.

Student uitdagen

Coördinator Nathalie Dijkman: ‘Studenten die kiezen voor een studie rechten denken vaak dat het enige pad de advocatuur is. Met dit start-up -programma willen we zowel studenten als medewerkers uitdagen om ideeën te ontwikkelen rondom rechtvaardigheid en toegang tot het recht. Denk aan een bedrijfje dat een app gaat ontwikkelen voor het opstellen van contracten. Of een start-up die innovatieprocessen in gang zet bij de politie.’

Het idee van juridische innovatie genereren is niet nieuw, aldus Dijkman. ‘Het Ministerie van Justitie zet bijvoorbeeld ook innovatievragen uit. Hoe kunnen we juridische knelpunten bij veiligheidsproblemen of politiediensten aanpakken?  Onlangs organiseerde het Ministerie een groot innovatiecongres. Met dit programma willen we innovatief denken binnen de hele faculteit stimuleren.’

Doelen

Het bedrag dat IXA (Innovation Exchange Amsterdam) beschikbaar stelt voor het programma wordt voor verschillende doelen gebruikt. Zo wordt er een ‘Challenge’ uitgezet, waar studenten, medewerkers en alumni aan mee kunnen doen door hun idee in te dienen voor een start-up op het gebied van rechten.

Daarnaast wordt de investering ingezet om de succesvolle aanmeldingen voor de Challenge professioneel te begeleiden van idee naar bedrijf met een maatschappelijke impact. Tot slot wordt de investering gebruikt om de community binnen de Hub op te bouwen met een mentor- netwerk van (rechts)innovatie experts en events zoals bijeenkomsten over de toekomst van het recht.