Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Market Impact

Binnen het programma, Market Impact, ondersteunen we ondernemende studenten en onderzoekers van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid bij het vermarkten en financieren van start-up ideeën.

Broedplaats voor innovatieve ideeën

Wij geloven dat ondernemerschap een belangrijke rol speelt in het vernieuwen van de juridische sector. Tot op heden is de markt voor legal tech nog klein en is er elders geen plek waar innovatieve oplossingen binnen deze bedrijfstak samenkomen. Daarom vormen wij met de Law Hub een broedplaats waar nieuwe juristen worden opgeleid en onderzoekers juridische problemen aan het licht brengen. Vernieuwende business ideeën die hieraan bijdragen kunnen van ons zowel financiële als inhoudelijke hulp verwachten. Lees hieronder waarvoor onderzoekers en studenten precies bij ons terecht kunnen.

Start-up Fund

Levensvatbare ideeën voor juridische oplossingen kunnen van ons een startfinanciering van €2.500 krijgen om op deze manier tot de markt te treden.

Start-up & Stichtingen Law Clinics

In de afgelopen twee jaar heeft een van onze partners, Pro Bono Connect, geconstateerd dat stichtingen en start ups in Nederland in hun opstartfase vaak niet op de hoogte zijn van de criteria van oprichting. Hierdoor komen deze NGO's in verschillende stadia met meerdere aanvragen bij hen terug. Dit terwijl deze aanvragen in één keer behandeld hadden kunnen worden als ze vanaf het begin af aan meer hulp hadden gehad. Om deze begeleiding te bieden, hebben wij met Pro Bono Connect de handen ineen geslagen en een nieuw project ontwikkeld genaamd: Start-up & Stichtingen Law Clinics.

Maandelijkse start-up law clinics 

In samenwerking met gezamenlijke partners zoals Uber en 16 van Nederlands grootste advocatenkantoren, zullen wij daarom maandelijkse clinics faciliteren met telkens een ander thema. Via deze clinics willen we de verzoeken efficiënter matchen met onze aangesloten advocatenkantoren en daarbij tevens academici, studenten en juridisch adviseurs betrekken.

Elke clinic zal starten met de juridische basisprincipes van het opzetten van een start-up of stichting in Nederland. Vervolgens zal er een seminar worden gegeven over één of twee juridische thema's - bekijk hieronder alle thema's. Vervolgens is er ruimte voor vragen en antwoorden, word je gekoppeld aan een advocaat of juridisch adviseur en sluiten we de dag af met een lunch. (Uiteraard is het ook mogelijk om uitsluitend op jouw eigen spreekuur te verschijnen.)

Aanmelden?

Je vindt alle clinics terug in onze agenda. Elke clinic omvat een nieuw thema; meld je dus aan door het formulier in te vullen van het desbetreffende onderwerp. Houd de aangegeven deadline hierbij in acht.

Market Launch Programma

Binnen dit programma wordt custom-made coaching van een jaar aangeboden aan teams die concrete plannen hebben om een product of dienst op de juridische markt te brengen. Dit programma is ontwikkeld om samen met start-ups en non-profitorganisaties rond de tafel te gaan om te kijken waar de uitdagingen en kansen liggen. Op basis van de design thinking-methode worden deze vervolgens vertaald naar een concreet plan, zodat er één op één kan worden samengewerkt in de Hub.

Deze hulp wordt aangeboden op basis van de volgende modules:

 • Product

 • Market Fit

 • Business plan & Operations

 • Funding

 • Marketing & Sales

 • Impact & Success Metrics

 • Scaling

 • Civic Innovation

De Law Hub maakt bij elke module intensief gebruik van de expertise uit het netwerk om ondernemers zo goed mogelijk te begeleiden. 

Deelnemen aan het Market Launch Programma? Dien je aanvraag dan rechtstreeks in bij Frances Singleton (programmadirecteur) via: f.c.singleton@uva.nl.

Huidige start-ups

 • Legal Crowd; opgericht door Gabriel Poltorak en Joost Jansen. 

Legal Crowd is een crowdfunding initiatief voor belangrijke juridische zaken. Joost en Gabriel begonnen hun bedrijf samen tijdens de masteropleiding Justice Entrepreneurship en wonnen investeringen van het start-up fonds, onze Law Hub pitching competitie en werden genomineerd voor meest innovatieve studenten van Nederland. Hun eerste case zal in december live gaan op het platform.

 • Damsco; opgericht door Olele Akhile en Daniel Ten Tusscher.

Damsco, momenteel in ontwikkeling, is een juridische belangenbehartigings- en contracteringsdienst ontworpen om creatieven te ondersteunen. Het doel is om begrijpelijke contracten aan te bieden tegen een lage prijs om de onderbedeelde gemeenschap van freelancers te ondersteunen. Ze zijn momenteel bezig met het afronden van hun gebruikersonderzoek en zijn blij om te praten met alle creatieven die willen deelnemen aan hun pilot.

 • Eternal Contract; opgericht door Jan Swoboda

Een door NFT aangedreven tool om documenten eeuwig op te slaan in een blockchain. Deze tool, die zich momenteel in de testfase bevindt, is ontworpen om de gevolgen van een hack te beperken door volledige toegang tot documenten te behouden. 

 • pAItent; opgericht door May Lee

pAItent is een AI-tool dat ontworpen is om IP-advocaten te ondersteunen bij het identificeren van 'uitvinderswerkzaamheid'. Het platform zal in staat zijn om de stand van de techniek te identificeren en de relatieve nabijheid tot de bestaande toepassing te beoordelen door middel van clustering. May Lee ontwikkelt momenteel de MVP en is op zoek naar een mede-oprichter.