
Waar heeft de maatschappij behoefte aan?
Door Justice Entrepreneurship te volgen, word je geholpen bij het bedenken en ontwikkelen van rechtsoplossingen voor een rechtvaardige samenleving. Anders dan bij andere vakken, maken wij gebruik van de Human Centered Design-methode. We duiken hierbij in de échte problemen en behoeften van burgers, en andere actoren die innovatieve oplossingen nodig hebben. Hierdoor komen we er in korte tijd achter hoe je belanghebbenden leert kennen, een probleemstelling (her)definieert - en ontwikkel je uiteindelijk een prototype van een nieuwe juridische- of justitiële dienst. Niet fictief, maar ‘voor het echie’: je zet daadwerkelijk een eerste stap naar je eigen bedrijf of organisatie! We sluiten het vak namelijk af met een pitchwedstrijd, waarbij de winnaars zelfs startfinanciering krijgen. Voor verdere financiële en praktische ondersteuning, moedigen we onze studenten aan zich aan te melden voor onze start-up fund.
Ook deze editie hebben we weer inspirerende gastdocenten uitgenodigd om de studenten van informatie te voorzien. Een greep uit deze lijst:
-
Savannah Koomen (Legal Designer & Lawyer bij Patroon)
-
Kanan Dhru (Justice Innovation Researcher bij HiiL)
-
Jules Sievert (Creative Director bij NuLawLab, Northeastern University School of Law)
Onze partners van Patroon Legal Design ontwierpen deze infographic (zie rechts) om het verloop van de masteropleiding duidelijk in kaart te brengen.

Justice Entrepreneurship bekroond tot Innovative Legal Education
Ons keuzevak won in 2021 de Innovative Legal Education Award van de Gouden Zandlopers. Dit jaar werden tevens de winnaars van de eerste lichting onder de noemer Legal Crowd - in dezelfde competitie genomineerd voor de Access to Justice Award. Inmiddels heeft het crowdfundingsplatform voor rechtszaken meerdere zaken lopen en is er onlangs zelfs al een zaak gewonnen! Bekijk hier de andere start-ups die wij nog steeds bijstaan!
Voorwaarden voor deelname
Alle studenten van masteropleidingen aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid komen in principe in aanmerking voor deelname aan het keuzevak Justice Entrepreneurship en ontvangen na een succesvolle afronding 6 ECT's. Studenten zijn echter zelf verantwoordelijk om na te gaan of de behaalde studiepunten meetellen voor hun specifieke graad. Studenten die bij andere faculteiten zijn ingeschreven, zijn van harte welkom, mits zij toestemming hebben van hun programmacoördinator.
Inschrijvingen voor het mastervak zijn momenteel gesloten.
Contact
Vragen over het mastervak? Neem dan contact op met Nathalie Dijkman (Coördinator Justice Entrepreneurship) via: n.e.j.dijkman@uva.nl.