Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Clinic Rechtshulpverlening

Ben jij een juridische bachelorstudent en ben je geïnteresseerd om jouw studie te combineren met maatschappelijk werk? Of ben je op dit moment werkzaam in een rechtswinkel? Lees hieronder dan meer over het programma en de vereisten om deel te kunnen nemen aan de Clinic Rechtshulpverlening waarmee je 6 studiepunten kunt binnenhalen.

Sinds studiejaar 2021/2022 is het mogelijk om deel te nemen aan het bachelorvak dat je zowel in jaar 2 als 3 kunt volgen. Dit houdt in dat je o.a. colleges zult volgen over beroepsethiek en professionele identiteit, de omgang met cliënten vanuit cultureel, gender en psychologisch perspectief en professionele vaardigheden, zoals juridisch schrijven en feedback geven.

Voorwaarden voor studiepunten

Werken in een van de rechtswinkels is onderdeel van het ervaringsonderwijs van de Amsterdam Law Practice. Lees hieronder welke vereisten we hanteren:

  • Als UvA-rechtenstudent ben je aangenomen als medewerker bij een rechtswinkel.
  • Je werkt minstens 140 uur in een rechtswinkel.
  • Je volgt het vak Clinic Rechtshulpverlening. Dit vak duurt 7 weken en start in oktober of in maart. 
  • Je schrijft een portfolio op basis van de zaken waar je tijdens het rechtswinkelwerk aan werkt.
  • Je schrijft een reflectieverslag op basis van de ervaring die je hebt opgedaan in de rechtswinkel. Na succesvolle deelname komt dit op je diploma te staan met het cijfer dat je hebt behaald.

Rechtswinkels

De rechtswinkels specialiseren zich in verschillende rechtsgebieden, waaronder belastingrecht en strafrecht. Sommige rechtswinkels hebben spreekuren op de Roeterseilandcampus, anderen elders in de stad. De rechtswinkels geven je als student een unieke kans om je kennis in de praktijk toe te passen en tegelijkertijd bij te dragen aan de toegankelijkheid van het recht. 

De UvA-rechtswinkels zijn:

Aanmelding voor het vak Clinic Rechtshulpverlening geschiedt via de reguliere vakinschrijving. Bekijk de UvA Studiegids voor meer informatie.