Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Er zijn veel kwetsbare groepen in onze samenleving die om (rechts)hulp vragen en dagelijks een letterlijke en figuurlijke ‘boodschappentas aan papieren’ met zich meedragen. De boodschappentas symboliseert de complexiteit aan sociaal-juridische problemen die vaak met elkaar gepaard gaan: van huurconflicten en echtscheidingen tot schulden en ontslagen. Deze kwetsbare burger komt vaak al te snel in aanraking met een advocaat met problemen die misschien al eerder verholpen hadden kunnen worden.

Ook tijdens de spreekuren in onze rechtswinkels komen wij met regelmaat met deze burgers in contact en zien wij met eigen ogen wat dit teweegbrengt. Vanuit dit gedachtegoed en onze eigen ervaringen doen wij daarom met steun van de Raad voor Rechtsbijstand onderzoek naar de ontwikkeling van een digitale tool om rechtshulp te verbeteren. Dit project, onder de dito noemer ‘Het probleem van de volle boodschappentas’, richt zich in dit geval op de eerstelijns rechtshulpverlening. Waarom? Omdat zelfs Amsterdam en omstreken alleen al ruim 50 aanspreekpunten telt waar burgers met hun sociaal-juridische probleem terecht kunnen, maar dit vaak nog steeds een langdurig en complex proces is. Wij willen het makkelijker en sneller maken om burgers met boodschappentassen te helpen. 

In dit project werken wij in een consortium met onder andere het Amsterdam Centre on the Legal Professions and Access to Justice, Patroon Legal Design, ArbeidsmarktResearch en een in AI gespecialiseerde consultancy. Ook zullen we nauw samenwerken met de rechtswinkels die in de Law Hub gevestigd zijn. 

Onderzoeksrapport, sociaal-juridische kaart en AI-gedreven tool

Eén van de belangrijkste uitkomsten van dit nieuwe project is een onderzoek dat we gaan uitvoeren onder eerstelijns rechtshulpverleners, zoals rechtswinkels, maar ook met sociaal advocaten. Dit onderzoeksrapport zal (naar verwachting) februari 2022 in de Law Hub worden gepresenteerd op een congres over rechtstoegang en digitale tools. Gezien de hoge hoeveelheid aan plekken als rechtswinkels en juridische loketten, zal er tevens een sociaal-juridische kaart van Amsterdam worden ontwikkeld die naar verwachting november dit jaar voor het brede publiek wordt gelanceerd. Tot slot zullen we een AI-gedreven tool ontwikkelen die zal worden ontwikkeld op basis van onze geliefde human-centred-design methode en getest in de loop van 2022.

Op de hoogte blijven over ‘Het probleem van de volle boodschappentas’? Houd de komende maanden onze website in de gaten voor updates rondom dit project, of neem direct contact met ons op via amsterdamlawhub@uva.nl.