
Na dit keuzevak ben je klaar om je eigen organisatie te lanceren. In samenwerking met onze Start-up Fund krijg je de kans om je start-up voor te stellen aan een externe jury en zo toegang te krijgen tot vervolginvesteringen. Benieuwd wat voor soort start-ups er al zijn gelanceerd door ons eerste cohort Justice Entrepreneurs? Bekijk dit overzicht van de beste drie teams die pitchten tijdens ons legal start-up event aan het eind van de cursus in juni 2021.
"Het is voor mij een gloednieuw vakgebied dat zich richt op de ontwikkeling van het recht in de praktijk. Het belangrijkste is dat ik leer hoe ik juridische macht kan bekijken vanuit het perspectief van human-centered design, zoals empathie en het verzamelen van ideeën. Ook het intensieve teamwerk geeft me mogelijkheden om communicatie-, organisatie- en coördinatievaardigheden te leren en te oefenen." - Student Justice Entrepreneurship Academisch jaar 2020-2021.
Design Thinking in Law
Deze cursus volgt de Human Centred Design (HCD, of: Design Thinking) benadering bij het ontwikkelen van een juridische oplossing. Het doel van HCD is het gebruik van een design-gebaseerde aanpak bij het bedenken van innovaties die gericht zijn op gebruikers en hun behoeften. Het is een inspirerende manier om een team uit te dagen problemen op creatieve wijzen op te lossen. Design Thinking is gericht op de gebruiker en laat je kennis maken met de uitdagingen die hiermee gepaard gaan. Dit resulteert in het verbinden van verschillende soorten kennis van onderzoek en (toegepaste) theorie tot beleid en praktische kennis.

Design Thinking is in toenemende mate toegepast op de juridische sector, ook wel 'Legal Design' genoemd. Hoewel een academie van juridische ontwerpers zich vooral richt op het visualiseren van complexe juridische problemen en oplossingen, kan de methodologie breder worden toegepast om nieuwe programma's en oplossingen te ontwerpen voor juridische uitdagingen waarmee individuen, non-profits, overheden of bedrijven worden geconfronteerd. Studenten krijgen tijdens deze cursus inzicht in de basisprincipes van legal design, een methodologie die ze kunnen toepassen in hun toekomstige carrière, of ze nu als ondernemer of als werknemer gaan werken.
"Ik heb veel geleerd over Legal Design en de design thinking-methode. Het gaf me een zeer goed begrip van de manier waarop een idee werkelijkheid kan worden door inleven, ideëren, valideren en prototypen. Al met al een geweldige cursus en ik geef hem een 9, omdat er altijd ruimte voor verbetering moet zijn. Maar petje af voor de bedenkers van deze cursus - ik zou het iedereen aanraden, ongeacht of ze affiniteit hebben met ondernemerschap." - Justitie Ondernemerschap student Academisch jaar 2020-2021.
Onderwijsmethode
Deze cursus wordt gedurende 8 weken gegeven in blok 2 (nov-dec) en blok 5 (apr-mei). Studenten werken in teams van twee aan hun eigen oplossingen, maar hebben individuele verantwoordelijkheden en beoordelingen. Dit is een intensieve cursus die wekelijkse lezingen en tweewekelijkse bijeenkomsten vereist. Aan het begin van elke week zal een gastdocent op het gebied van juridische innovatie, ondernemerschap of design voorbeelden en publicaties belichten die relevant zijn binnen dit vakgebied. In de tweede helft van de week werken we samen in seminars om een nieuwe oplossing te onderzoeken, ontwerpen en ontwikkelen. Tijdens de gehele cursus wordt elk team wekelijks gecoacht door een business mentor.
"Het was het leukste vak dat ik tijdens mijn studie heb gevolgd. Het is een tijdrovende cursus, maar je haalt er zó veel uit als je er veel werk in steekt. De tools en begeleiding die je krijgt zijn heel goed. Natuurlijk wordt er veel van je verwacht, maar dat is nodig als je wilt ondernemen." - Justitie Ondernemerschap student Academisch jaar 2020-2021.
Voorwaarden voor deelname
Alle studenten van masteropleidingen aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid komen in principe in aanmerking voor deelname aan het keuzevak Justice Entrepreneurship en ontvangen na een succesvolle afronding 6 ECT's. Studenten zijn echter zelf verantwoordelijk om na te gaan of de behaalde studiepunten meetellen voor hun specifieke graad. Studenten die bij andere faculteiten zijn ingeschreven, zijn van harte welkom, mits zij toestemming hebben van hun programmacoördinator.
Helaas zijn de inschrijvingen gesloten en gaat het vak in het voorjaar wederom van start met 20 gemotiveerde studenten. We kunnen niet wachten om te zien welke innovaties ze zullen presenteren tijdens ons Legal Start-up event in juni. Hadden we je al enthousiast gemaakt? Sorry! Houd onze website en socials in de gaten voor de inschrijvingen voor de volgende editie.
Contact
Vragen over het vak? Neem dan contact op met Nathalie Dijkman (Coördinator Justice Entrepreneurship) via: n.e.j.dijkman@uva.nl.