Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Amsterdam Law Practice

De Amsterdam Law Practice is een uniek ervaringsonderwijsprogramma voor alle masterstudenten. Een eigentijdse manier van leren, waarbij reflectie op eigen ervaringen en het ontwikkelen van een professionele identiteit centraal staan. Als student pas je je academische kennis van het recht en de geleerde vaardigheden toe door diverse juridische rollen aan te nemen, in de praktijk of in nagebootste situaties. De vakken slaan daarmee een brug naar de samenleving en het toekomstige werkveld.

Wat is ervaringsonderwijs?

Het ervaringsonderwijs van de Amsterdam Law Practice (ALP) zorgt voor een goede aansluiting op het werkveld. De ALP-vakken zijn gericht op de juridische praktijk. Je leert door te doen en werkt onder begeleiding van topdocenten uit de praktijk met andere studenten aan het oplossen van maatschappelijke problemen. Je wordt je zo meer bewust van je rol en ontdekt welke onderdelen van het juridische werk je het beste liggen.

Binnen de Amsterdam Law Practice zijn er:

  • Amsterdam Law Clinics: je werkt als student tijdens de clinics aan rechtsvragen in het maatschappelijk belang. Het gaat vaak om NGO’s of cliënten met weinig middelen. Je werkt aan rechtszaken of geeft advocaten advies als ze in complexe zaken juridische expertise en ondersteuning nodig hebben.
  • Law labs: samen met experts van maatschappelijke instellingen of bedrijven werk je aan het oplossen van problemen en aan innovatie. Je komt bijvoorbeeld na literatuuronderzoek en interviews met betrokken instanties met een gericht advies, of je werkt met studenten uit een ander vakgebied aan vernieuwing. Een voorbeeld hiervan is het vak Justice Entrepreneurship waarin je leert om een innovatieve oplossing te bedenken en te ontwikkelen voor een bestaand juridisch probleem.
  • Simulaties: je oefent de rol van jurist in hypothetische scenario’s. Je leert juridisch argumenteren en debatteren. Ook schrijf je processtukken en geef je mondelinge adviezen.
  • Mootcourts: je ontwikkelt je schriftelijke en mondelinge vaardigheden in een nagebootste rechtszaak. Pleiten en debatteren staan hier centraal. Mootcourts zijn vaak (inter)nationaal competitief. De finales zijn dan ook regelmatig in het buitenland.
  • Stages: anders dan bij een clinic vindt de begeleiding van de stages plaats op de stageplek. Je wordt vanuit de opleiding wel extra ondersteund via colleges over professionele verantwoordelijkheid en beroepsethiek. Zo helpen we je je plek te vinden in het werkveld.
  • Rechtswinkels: werken voor een rechtswinkel is heel waardevol. De rechtswinkels werken als rechtshulpbureau en staan op pro bono-basis individuele cliënten bij. Geen zaak is te klein voor de rechtswinkels. Je zet je in voor externe partijen en werkt aan echte zaken die het verschil maken voor de personen die de zaken aandragen.

Hoe meld je je aan?

In de Studiegids vind je bij de betreffende vakken meer informatie over de aanmelding.

Vragen?

Neem als je vragen hebt contact op met Rosa Lokin-Möhrlein, Coördinator Amsterdam Law Practice, r.mohrlein@uva.nl.