Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Voor Cliënten

Werkt u of werkt uw organisatie in het algemeen maatschappelijk belang? Bent u met andere woorden een pro bono advocaat of maakt u deel uit van een 'grassroots' organisatie, een NGO of een overheidsinstelling? Bent u of uw organisatie op zoek naar extra expertise voor het oplossen van een juridisch vraagstuk? Heeft u behoefte aan juridisch onderzoek om uw zaak te ondersteunen? Wilt u hulp van een toegewijd team bij uw strategische procesvoering? Dan is een samenwerking met een van onze Clinics misschien wel iets voor u!

Onze teams en studenten

In onze vijf Clinics werken we samen met deskundigen van de Amsterdam Law School. De begeleiding van de zaken wordt uitgevoerd door toegewijde (assistent-) hoogleraren en docenten en soms ook door promovendi en postdoctorale onderzoekers met bijzondere kennis van een bepaald rechtsgebied. Onze begeleiders hebben ervaring in de rechtspraktijk, waardoor zij de behoeften van onze cliënten nog beter begrijpen.

De studenten die deelnemen aan onze Clinics zijn masterstudenten met een grote verscheidenheid aan juridische achtergronden. De Clinic-studenten worden geselecteerd op basis van hun motivatie, eerdere academische prestaties, getoonde affiniteit met het project en de mogelijkheid om de juridische expertise te matchen met de projecten waar de Clinics in dat semester aan zullen werken. 

Het algemeen belang dienen

Wij nemen een grote verscheidenheid aan zaken aan, zolang wij van mening zijn dat het verzoek het algemeen belang dient. Onderwerpen kunnen variëren van mensenrechten, tot internationaal strafrecht / humanitair recht, tot milieurecht en dierenwelzijn, en van anti-tabakscampagnes, tot de woningmarkt en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Zaken kunnen betrekking hebben op juridische procedures, maar kunnen ook juridisch onderzoek inhouden met als doel het versterken van een lobbystrategie, of het verkennen van juridische mogelijkheden en beleid.

Pro Bono

De Amsterdam Law Clinics werken op pro bono-basis voor een breed scala aan cliënten - van het bijstaan van advocaten of organisaties met complexe juridische vragen die specifieke expertise of kennis van meerdere rechtsgebieden vereisen, tot cliënten die niet over de middelen beschikken om reguliere rechtsbijstand te financieren. Wij zijn echter geen rechtshulpbureau dat individuele cliënten bijstaat. Hiervoor kunt u beter contact opnemen met onze rechtswinkels. We werken over het algemeen aan zaken die grotere juridische en maatschappelijke problemen met zich meebrengen en die meestal het belang van meer dan één persoon beïnvloeden.

Onze werkwijze

De meeste projecten worden per semester uitgevoerd (ruwweg van begin september tot eind januari en van begin februari tot eind juni). We streven ernaar om in mei en november voor het begin van elk semester een definitieve selectie van onze projecten te maken en de studenten te selecteren, maar we accepteren verzoeken ook op een doorlopende basis.

Er is geen specifiek format waarin de aanvraag moet worden ingediend. We praten graag eerst met onze cliënten over de behoeften en mogelijkheden en stemmen af wat de Clinics kunnen bieden. Vervolgens leggen we de voorwaarden van onze samenwerking vast in een Terms of Reference.

Al onze projecten worden behandeld op basis van strikte vertrouwelijkheid, tenzij anders overeengekomen. Studenten wordt gevraagd om voor aanvang van het semester een geheimhoudingsverklaring te ondertekenen. Eventuele vervolgstappen die voortvloeien uit ons onderzoek en Clinic werk, zoals publicaties of de organisatie van een symposium, worden pas in behandeling genomen na goedkeuring door beide partijen en worden meestal in samenwerking uitgevoerd.

Neem contact op met ons

Dien uw verzoek in of neem contact met ons op als u vragen heeft door een e-mail te sturen naar amsterdamlawclinics@uva.nl. We bespreken graag de mogelijkheden met u.