Rechtswinkels werken als rechtshulpbureau en staan op pro bono-basis individuele cliënten bij. Als je als student werkt bij een rechtswinkel werk je aan echte zaken die het verschil maken voor de mensen die ze aandragen. Je leert hoe je effectief samenwerkt met cliënten, hoe je als jurist aan zaken werkt en hoe je juridisch advies geeft op basis van een multidisciplinaire aanpak.
Werken in een van de rechtswinkels is onderdeel van het ervaringsonderwijs van de Amsterdam Law Practice. Sinds collegejaar 2020/2021 is het mogelijk om door middel van het opbouwen van een portfolio het werk in een van de rechtswinkels in te zetten voor 6 EC. Dit geldt voor de meeste masterprogramma’s.*
Er is een aantal vereisten verbonden aan deze mogelijkheid:
*Dit geldt niet voor de master Informatierecht en de master Fiscaal recht (beide mastertracks).
De rechtswinkels specialiseren zich in verschillende rechtsgebieden, waaronder belastingrecht en strafrecht. Sommige rechtswinkels hebben spreekuren op de Roeterseilandcampus, anderen elders in de stad. De rechtswinkels geven je als student een unieke kans om je kennis in de praktijk toe te passen en tegelijkertijd bij te dragen aan de toegankelijkheid van het recht.
De UvA-rechtswinkels zijn:
Mail je sollicitatie naar amsterdamlawclinics@uva.nl, ter attentie van mw. L. Bryk, LL.M. Stuur daarbij je CV op en een motivatiebrief van maximaal 400 woorden, waaruit blijkt waarom je geïnteresseerd bent in deelname aan de rechtswinkels.
De deadline om je aan te melden voor het clinic-programma in semester 1 van collegejaar 2021/2022 in het kader van rechtswinkelwerk is: 1 augustus 2021.
Het Free Legal Advice Centre is een samenwerkingsverband tussen de zes rechtswinkels. Het centrum biedt op die manier toegang tot het recht door gratis juridisch advies te geven met als doel het opleiden van studenten en het ondersteunen van de gemeenschap. Alle juridische vragen van het publiek zijn welkom.