Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Fair Trials Clinic

Amsterdam Law Clinics

Studenten van de Fair Trials Clinic monitoren rechtszaken in verschillende Europese landen. Via een samenwerkingsverband met de Clooney Foundation for Justice neemt de Fair Trials Clinic deel aan TrialWatch. TrialWatch is een initiatief om toezicht te houden en te reageren op rechtszaken over de hele wereld die een aanzienlijke bedreiging vormen voor mensenrechten. De studenten werken samen met de NGO Lawyers for Lawyers om hun monitoringactiviteiten uit te voeren.

Wat is TrialWatch?

TrialWatch is een ambitieus en wereldwijd initiatief van de Clooney Foundation for Justice. Het houdt toezicht op rechtszaken waarin het risico bestaat dat de mensenrechten worden geschonden, publiceert rapporten waarin de eerlijkheid van de rechtszaken wordt geëvalueerd en houdt zich bezig met aanverwante belangenbehartiging. In het algemeen is het project gericht op transparantie en verantwoording van het strafproces en het gebruik van het rechtssysteem door regeringen om afwijkende meningen te bestraffen. De nadruk ligt op rechtszaken waarin de procedures in strijd zijn met de normen voor een eerlijk proces, de aanklacht in strijd is met de mensenrechtenwetgeving of de vervolging wordt gebruikt om critici van de overheid aan te pakken en te bestraffen.

TrialWatch werkt met verschillende partners over de hele wereld samen om het monitoren van processen te professionaliseren en op te schalen, waarbij ook advocaten en niet-advocaten worden betrokken bij het monitoren van processen in hun eigen regio's. In het voorjaar van 2019 lanceerde TrialWatch een online, interactieve trial monitoring training, ontwikkeld in samenwerking met en goedgekeurd door het VN-Bureau van de Hoge Commissaris voor de Rechten van de Mens. TrialWatch zet ook technologie in, waaronder een gespecialiseerde app, om het verzamelen van gegevens te vergemakkelijken en om ervoor te zorgen dat deze gegevens op een gestandaardiseerde manier worden verzameld om te helpen bij het volgen van trends en praktijken in vervolgingen en rechtszaken over de hele wereld. Dit vergemakkelijkt de beoordeling en vergelijking van processen en, uiteindelijk, een rangschikking van rechtssystemen als geheel.

Samenwerking met de Clooney Foundation for Justice en Lawyers for Lawyers 

In september 2019 zijn de Clooney Foundation for Justice en de Amsterdam Law School een samenwerkingsverband aangegaan om samen te werken aan het TrialWatch-initiatief. Daarnaast werkt de Fair Trials Clinic samen met Lawyers for Lawyers aan proefmonitoringprojecten. Lawyers for Lawyers heeft uitgebreide ervaring met het monitoren van rechtszaken over de hele wereld, tegen advocaten die vervolgd worden of die geconfronteerd worden met economische, administratieve of disciplinaire sancties als vergelding voor of in verband met het uitoefenen van hun professionele taken. Het kantoor van Laywers for Lawyers is gevestigd in de Law Hub van de Amsterdam Law School.

Het werk als Clinic student voor de Fair Trials Clinic

Studenten in de Fair Trials Clinic zullen aan dit nieuwe en ambitieuze initiatief werken. De studenten werken in teams van ongeveer 3 studenten onder toezicht van het universiteitspersoneel en zullen betrokken zijn bij het identificeren van de te monitoren rechtszaken. Ook zullen ze achtergrondonderzoek naar zaken en de nationale wetten en procedures uitvoeren, de rechtszaken monitoren en rapporten opstellen in samenwerking met deskundigen op het gebied van de mensenrechtenwetgeving. Elk semester zullen de studenten, als de situatie het toelaat, een paar dagen naar een geselecteerd land in Europa reizen om een proces te monitoren. Dit zal worden uitgevoerd onder begeleiding van Lawyers for Lawyers.

Studenten krijgen daarom de unieke kans om samen te werken met deskundigen en advocaten, hun kennis van verschillende nationale rechtssystemen en inhoudelijke juridische kwesties te vergroten, waaronder het recht op een eerlijk proces, een eerlijke rechtsgang en vrijheid van meningsuiting, terwijl ze praktische ervaring opdoen en werken aan projecten die het leven en de situatie van verdachten die geconfronteerd worden met oneerlijke processen, kunnen verbeteren.

Het Clinic Programma

Nieuws

Contact

Mw. J.K. (Jindan - Karena) Mann

Faculteit der Rechtsgeleerdheid

Strafrecht

Criteria voor selectie

Naast de reguliere cursus van de Amsterdam Law Clinics zullen studenten die deelnemen aan de Fair Trials Clinic een online trainingsprogramma (6-10 uur) moeten volgen zoals ontwikkeld door TrialWatch. 

Alle Masterstudenten komen in aanmerking om zich aan te melden. Anders dan het beheersen van de Engelse taal is er geen taalvaardigheid vereist. Echter, aangezien we  toezicht houden in landen als Turkije, Polen, Oekraïne en Hongarije, zal kennis van deze talen nuttig zijn. We selecteren studenten die in hun aanvraag een intrinsieke betrokkenheid bij dit project kunnen laten zien, omdat het werk zeer intensief is. Tegelijkertijd is het daardoor ook een unieke ervaring.

Aanmelden?

Stuur je sollicitatie in het Engels naar amsterdamlawclinics@uva.nl, gericht aan mevrouw Rosa Lokin-Möhrlein, LL.M, met vermelding in de onderwerpregel 'Application Amsterdam Law Clinics - [jouw naam]'. Het volgende dient opgestuurd te worden:

 • Een CV (max. 2 pagina's);
 • Een overzicht van relevante cursussen en cijfers van cursussen die je hebt gevolgd aan de Universiteit van Amsterdam of andere universiteiten;
 • Een voorbeeld van 1 - 5 pagina's (maximaal 10) van je eigen schrijven in het Nederlands of Engels met betrekking tot je studie;
 • Een analyse die antwoord geeft op onderstaande vragen, in een door jouw ondertekend Worddocument met vermelding van plaats en datum:
  • Waarom ben je geïnteresseerd in deelname aan de AmsterdamLaw Clinics, en meer specifiek aan de Clinic die je als voorkeur hebt opgegeven? (max 400 woorden)
  • Wat is een van de indrukwekkendste rechtszaken in het algemeen belang die je bent tegengekomen en die voor de rechter is behandeld en waarom is deze zaak zo belangrijk? Wat zou je anders hebben gedaan in een dergelijke zaak? (max. 400 woorden)
 • Opgave van voorkeuren. De Amsterdam Law Clinics streven ernaar dat zoveel mogelijk studenten de kans krijgen om tijdens hun master aan een Clinic deel te nemen. Wij kunnen toelating tot een bepaalde Clinic echter niet garanderen en het aanmeldings en selectieproces voor de Clinic is competitief. Wij raden studenten aan om in de e-mail bij hun aanmelding minimaal 3 Clinics te vermelden op volgorde van interesse.

Indien geselecteerd voor de clinic van eerste keuze, is de selectie bindend.

Deadline voor aanmeldingen voor het eerste semester 2021-2022: 

De aanmeldingen voor het eerste semester van academisch jaar 2021-2022 zijn nog niet geopend; de deadline voor het indienen van sollicitaties zal naar verwachting in maart bekend gemaakt worden via deze website.

Neem contact op met oud-studenten van de Clinic

Als je geïnteresseerd bent in meer praktische informatie over de Clinic en ervaringen van voormalige studenten van de Fair Trials Clinic, neem dan contact op met een van de volgende oud-studenten. Stuur een e-mail naar amsterdamlawclinics@uva.nl en wij zullen je voorzien van de relevante contactgegevens.

 • Nathalie Vainio (semester 1 2019-2020)
 • Anna Kohte (Spring semester 2 2019-2020)
 • Elizabeth Cazzadore (semester 2 2019-2020)