Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Amsterdam European Law Clinic

Amsterdam Law Clinics

Amsterdam European Law Clinic

De Amsterdam European Law Clinic biedt masterstudenten de unieke mogelijkheid om theorie en praktijk van het Europees recht te combineren. De studenten van de Clinic zijn direct betrokken bij het geven van juridisch advies op gebieden als EU-rechtsmiddelen, het constitutionele recht van de EU en diverse inhoudelijke rechtsgebieden met betrekking tot de volksgezondheid, de bescherming van het milieu, de bescherming van asiel en vluchtelingen, en consumentenbescherming. De Clinic moedigt studenten aan kritisch na te denken over de functies van het recht in de samenleving en de mogelijkheid om positieve veranderingen door te voeren en een bijdrage te leveren aan de maatschappij. De Clinic biedt pro deo diensten aan particulieren, niet-gouvernementele organisaties en internationale gouvernementele organisaties die te maken hebben met complexe juridische kwesties die extra onderzoek vereisen. Maar ook als de cliënt niet over voldoende middelen beschikt voor extra juridisch onderzoek, of als er een publiek belang wordt nagestreefd.

Een praktijkgerichte aanpak

Clinic-onderwijs typeert zich door de studie van recht en rechtsbeoefening in context. Door te werken met echte cliënten die tegen problemen aanlopen, krijgen rechtenstudenten de kans om te ervaren wat het betekent om een doordachte, verantwoordelijke en bedachtzame advocaten te zijn.

Daarom krijgen de studenten intensieve, praktijkgerichte begeleiding bij het uitvoeren van juridisch onderzoek en bij het schrijven van juridische adviezen voor externe cliënten over kwesties van Europees recht. De nadruk wordt gelegd op professionaliteit, kwalitatief hoogstaand werk, teamwerk en respect voor vertrouwelijkheid. Studenten werken nauw samen met andere studenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam.

Het werk in de Clinic

Het werk in de Clinic bestaat uit projecten die worden uitgevoerd voor cliënten die een aanvraag indienen voor assistentie van de AELC. Zo kan een advocaat die een volksgezondheidsorganisatie vertegenwoordigt de hulp van de AELC inroepen bij de voorbereiding van een prejudiciële vraag aan het Hof van Justitie over de geldigheid van de tabaksregels van de EU. Onder toezicht van het academisch personeel ontmoeten de studenten de cliënt regelmatig en werken zij in teams om de cliënt te ondersteunen door juridisch onderzoek te doen, memo's op te stellen en juridisch advies te geven.

Lopende en voormalige projecten en publicaties

Nieuws

Lees het laatste nieuws over de Amsterdam Law Clinics, de Amsterdam Law Practice en de Amsterdam Law Hub.

Contact

Voor vragen over de Amsterdam European Law Clinic kunt u een e-mail sturen naar amsterdamlawclinics@uva.nl of contact met ons opnemen:

Dhr. dr. L.J. (Laurens) Ankersmit

Faculteit der Rechtsgeleerdheid

Europees Publiekrecht

Aanmelden?

Stuur je sollicitatie in het Engels naar amsterdamlawclinics@uva.nl, gericht aan mevrouw Rosa Lokin-Möhrlein, LL.M, met vermelding in de onderwerpregel 'Application Amsterdam Law Clinics - [jouw naam]'. Het volgende dient opgestuurd te worden:

 • Een CV (max. 2 pagina's);
 • Een overzicht van relevante cursussen en cijfers van cursussen die je hebt gevolgd aan de Universiteit van Amsterdam of andere universiteiten;
 • Een voorbeeld van 1 - 5 pagina's (maximaal 10) van je eigen schrijven in het Nederlands of Engels met betrekking tot je studie;
 • Een analyse die antwoord geeft op onderstaande vragen, in een door jouw ondertekend Worddocument met vermelding van plaats en datum:
  • Waarom ben je geïnteresseerd in deelname aan de AmsterdamLaw Clinics, en meer specifiek aan de Clinic die je als voorkeur hebt opgegeven? (max 400 woorden)
  • Wat is een van de indrukwekkendste rechtszaken in het algemeen belang die je bent tegengekomen en die voor de rechter is behandeld en waarom is deze zaak zo belangrijk? Wat zou je anders hebben gedaan in een dergelijke zaak? (max. 400 woorden)
 • Opgave van voorkeuren. De Amsterdam Law Clinics streven ernaar dat zoveel mogelijk studenten de kans krijgen om tijdens hun master aan een Clinic deel te nemen. Wij kunnen toelating tot een bepaalde Clinic echter niet garanderen en het aanmeldings en selectieproces voor de Clinic is competitief. Wij raden studenten aan om in de e-mail bij hun aanmelding minimaal 3 Clinics te vermelden op volgorde van interesse.

Indien geselecteerd voor de clinic van eerste keuze, is de selectie bindend.

Deadline voor aanmeldingen voor het eerste semester 2021-2022: 

De aanmeldingen voor het eerste semester van academisch jaar 2021-2022 zijn nog niet geopend; de deadline voor het indienen van sollicitaties zal naar verwachting in maart bekend gemaakt worden via deze website.

Neem contact op met oud-studenten van de Clinic

Als je geïnteresseerd bent in meer praktische informatie over de Clinic en ervaringen van voormalige studenten van de Amsterdam European Law Clinic, neem dan contact op met één van de volgende oud-studenten. Stuur een e-mail naar amsterdamlawclinics@uva.nl en wij zullen je voorzien van de relevante contactgegevens.

Voormalige studenten van de Amsterdam European Law Clinic 2019-2020:

 • Dylan Julian Aziz 
 • Abdul Mohamed 
 • Anja Siobhan Doolan 
 • Laura Bante