Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Clinic Programma

Wat betekent het om in het algemeen belang te werken? Hoe ga je het beste om met cliënten? Wat is belangrijk voor strategisch procederen? Hoe stel je een juridisch document op dat niet puur academisch is, maar dat ook kan worden gebruikt in bijvoorbeeld belangenbehartiging of procesvoering? In hoeverre moet je vertrouwelijk blijven over het werk in de Clinics? En, hoe zorg je ervoor dat teamwork leidt tot de beste uitkomst van de zaak? Dit zijn enkele van de vragen die in onze Clinics zullen worden beantwoord. Om de leerervaring met betrekking tot zowel het recht als de juridische vaardigheden te verbeteren, bieden de Amsterdam Law Clinics een uniek onderwijsprogramma aan. In het kader van dit 6-ECTS Clinic-programma werken studenten aan een zaak (het Clinic-werk) en nemen ze deel aan interactieve werkgroepen die gewijd zijn aan juridische vaardigheden, het publieke belang van de advocatuur en de beroepsethiek (het seminar-onderdeel).

Het werk in de Clinic

Studenten werken in kleine groepen aan een toegewezen zaak voor één semester, of gedurende een periode van 8 maanden. Studenten kunnen gevraagd worden om juridische memo's, pleidooien of onderzoeksrapporten te schrijven naar aanleiding van de behoeften van de zaak en de cliënt. De studenten worden goed begeleid door academici van de betreffende afdelingen. In het kader van de werkzaamheden voor de Clinic hebben de studenten regelmatig overleg met hun teamleden, begeleiders en af en toe ook met de cliënt(en). 

Het seminar-onderdeel

Het seminar-onderdeel bestaat uit acht colleges en interactieve workshops die ingaan op het belang van strategisch procederen, werken in het algemeen belang, juridische ethiek en professionele verantwoordelijkheid in de advocatuur, kritisch juridisch denken en juridische vaardigheden. Verder kunnen er specifieke colleges worden gegeven, afhankelijk van de zaken waar de studenten in de Clinics mee bezig zijn. Aan het einde van het semester schrijven de studenten een kort essay waarin zij reflecteren op het werk in de Clinic en op de juridische, praktische en ethische obstakels of dilemma's die zij mogelijk zijn tegengekomen.

Door deelname aan onze Clinics ontwikkelen studenten een set vaardigheden die zeer bruikbaar is voor een carrière als jurist, onder andere:

  • Het onderzoeken en analyseren van feiten
  • Ruimdenkendheid bij het benaderen van juridische vragen 
  • Juridisch onderzoek en het opstellen van juridische (procedure)documenten 
  • Complexe zaken op een duidelijke en beknopte manier presenteren
  • Professionele vaardigheden, met name met betrekking tot teamwerk en de omgang met cliënten en partners.

Kijk in onze Studiegids voor meer informatie over de cursus en de vereisten.