Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Clinic Programma

Wat betekent het om in het algemeen belang te werken? Hoe ga je het beste om met cliënten? Wat is belangrijk voor strategisch procederen? Hoe stel je een juridisch document op dat niet puur academisch is, maar dat ook kan worden gebruikt in bijvoorbeeld belangenbehartiging of procesvoering? In hoeverre moet je vertrouwelijk blijven over het werk in de Clinics? En, hoe zorg je ervoor dat teamwork leidt tot de beste uitkomst van de zaak? Dit zijn enkele van de vragen die in onze Clinics zullen worden beantwoord. Om de leerervaring met betrekking tot zowel het recht als de juridische vaardigheden te verbeteren, bieden de Amsterdam Law Clinics een uniek onderwijsprogramma aan. In het kader van dit 6-ECTS Clinic-programma werken studenten aan een zaak (het Clinic-werk) en nemen ze deel aan interactieve werkgroepen die gewijd zijn aan juridische vaardigheden, het publieke belang van de advocatuur en de beroepsethiek (het seminar-onderdeel).

Het werk in de Clinic

Studenten werken in kleine groepen aan een toegewezen zaak voor één semester, of gedurende een periode van 8 maanden. Studenten kunnen gevraagd worden om juridische memo's, pleidooien of onderzoeksrapporten te schrijven naar aanleiding van de behoeften van de zaak en de cliënt. De studenten worden goed begeleid door academici van de betreffende afdelingen. In het kader van de werkzaamheden voor de Clinic hebben de studenten regelmatig overleg met hun teamleden, begeleiders en af en toe ook met de cliënt(en). 

Het seminar-onderdeel

Het seminar-onderdeel bestaat uit acht colleges en interactieve workshops die ingaan op het belang van strategisch procederen, werken in het algemeen belang, juridische ethiek en professionele verantwoordelijkheid in de advocatuur, kritisch juridisch denken en juridische vaardigheden. Verder kunnen er specifieke colleges worden gegeven, afhankelijk van de zaken waar de studenten in de Clinics mee bezig zijn. Aan het einde van het semester schrijven de studenten een kort essay waarin zij reflecteren op het werk in de Clinic en op de juridische, praktische en ethische obstakels of dilemma's die zij mogelijk zijn tegengekomen.

Door deelname aan onze Clinics ontwikkelen studenten een set vaardigheden die zeer bruikbaar is voor een carrière als jurist, onder andere:

 • Het onderzoeken en analyseren van feiten
 • Ruimdenkendheid bij het benaderen van juridische vragen 
 • Juridisch onderzoek en het opstellen van juridische (procedure)documenten 
 • Complexe zaken op een duidelijke en beknopte manier presenteren
 • Professionele vaardigheden, met name met betrekking tot teamwerk en de omgang met cliënten en partners.

Kijk in onze Studiegids voor meer informatie over de cursus en de vereisten.

Aanmeldingscriteria

Alle studenten van de masteropleidingen van de Faculteit der Rechtsgeleerheid van de UvA komen in principe in aanmerking om zich aan te melden.

De Amsterdam European Law Clinic staat in principe alleen open voor studenten van:

De Amsterdam International Law Clinic is alleen open voor studenten van:

De meeste masteropleidingen bieden de ALC's aan als een keuzevak. Wij adviseren masterstudenten om het programma van hun masteropleiding te controleren of de opleidingscoördinator te raadplegen om na te gaan of deze cursus als keuzevak voor hun specifieke opleiding wordt aangeboden. De masterprogramma's binnen de master International Law en European Law bieden de ALC's alleen als keuzevak aan als de student deelneemt aan de Amsterdam European Law Clinic (de twee EU-rechtstrajecten) of de Amsterdam International Law Clinic (de twee internationale rechtstrajecten), of als de Clinic-zaak waaraan de student gaat werken voldoende vragen/componenten op het gebied van respectievelijk Europees recht of internationaal recht omvat. Studenten in opleidingen die geen ALC's als keuzevak aanbieden, kunnen de Amsterdam Law Clinics als extracurriculaire cursus volgen.

Studenten worden geselecteerd op basis van eerdere academische prestaties, uitgesproken affiniteit met het project en de mogelijkheid om juridische expertise te matchen met de zaken waar we aan gaan werken in dat semester.

Aanmelden?

Stuur je sollicitatie in het Engels naar amsterdamlawclinics@uva.nl, gericht aan mevrouw Rosa Lokin-Möhrlein, LL.M, met vermelding in de onderwerpregel 'Application Amsterdam Law Clinics - [jouw naam]'. Het volgende dient opgestuurd te worden:

 • Een CV (max. 2 pagina's);
 • Een overzicht van relevante cursussen en cijfers van cursussen die je hebt gevolgd aan de Universiteit van Amsterdam of andere universiteiten;
 • Een voorbeeld van 1 - 5 pagina's (maximaal 10) van je eigen schrijven in het Nederlands of Engels met betrekking tot je studie;
 • Een analyse die antwoord geeft op onderstaande vragen, in een door jouw ondertekend Worddocument met vermelding van plaats en datum:
  • Waarom ben je geïnteresseerd in deelname aan de AmsterdamLaw Clinics, en meer specifiek aan de Clinic die je als voorkeur hebt opgegeven? (max 400 woorden)
  • Wat is een van de indrukwekkendste rechtszaken in het algemeen belang die je bent tegengekomen en die voor de rechter is behandeld en waarom is deze zaak zo belangrijk? Wat zou je anders hebben gedaan in een dergelijke zaak? (max. 400 woorden)
 • Opgave van voorkeuren. De Amsterdam Law Clinics streven ernaar dat zoveel mogelijk studenten de kans krijgen om tijdens hun master aan een Clinic deel te nemen. Wij kunnen toelating tot een bepaalde Clinic echter niet garanderen en het aanmeldings en selectieproces voor de Clinic is competitief. Wij raden studenten aan om in de e-mail bij hun aanmelding minimaal 3 Clinics te vermelden op volgorde van interesse.

Indien geselecteerd voor de Clinic van eerste keuze, is de selectie bindend.

Voor aanmelding bij de Amsterdam International Law Clinic dient het volgende opgestuurd te worden:

 • Een CV (max. 2 pagina's);
 • Een overzicht van relevante cursussen en cijfers van cursussen die je hebt gevolgd aan de Universiteit van Amsterdam of andere universiteiten;
 • Een korte persoonlijke verklaring waarin je duidelijk motiveert waarom je deel wenst te nemen aan de Amsterdam International Law Clinic en waarom je bij uitstek geschikt bent om een bijdrage te leveren aan de AILC (max. 400 woorden);
 • Een voorbeeld van ten minste 5 pagina's uit een stuk dat je geschreven hebt in het Engels, bij voorkeur een paper/essay over internationaal of Europees recht;
 • Opgave van voorkeuren. De Amsterdam Law Clinics streven ernaar om zoveel mogelijk studenten de kans geven om tijdens hun master deel te nemen aan een Clinic. Wij kunnen toelating tot een bepaalde Clinic echter niet garanderen en het aanmeldings en selectieproces voor de Clinic is competitief. Wij raden studenten aan om in de e-mail bij hun aanmelding minimaal 3 Clinics te vermelden in volgorde van interesse.

De aanvragen worden behandeld door de Amsterdam Law Clinics (en niet via SIS).

Deadline voor aanmeldingen voor het eerste semester 2021-2022: 

De aanmeldingen voor het eerste semester van academisch jaar 2021-2022 zijn nog niet geopend; de deadline voor het indienen van sollicitaties zal naar verwachting in maart bekend gemaakt worden via deze website.